"Josipović vrijeđa Našu Gospu": Vigilare skuplja pare za "najveću tužbu u povijesti"

Foto: Hina/Vigilare

UDRUGA Vigilare naumila je tužiti Ivu Josipovića. No, kako se čini, nemaju novca za tužbu pa zato građanima ubacuju pisma u poštanske sandučiće. U tim pismima od građana traže "30, 50, 70 ili čak 100 kuna" za udruženu tužbu protiv bivšeg predsjednika RH.

Na adresu redakcije pristiglo nam je više žalbi nezadovoljnih građana koji su u poštanskim sandučićima zatekli uplatnice uokvirene s nekoliko stranica patetičnog moljakanja.



"Tužba"


"Molim vas da pažljivo pročitate ovo pismo", stoji upozorenje odmah na vrhu "dokumentacije" koju krasi Josipovićevo lice iza pečatiranog naslova "Tužba".

"U njemu ćete pronaći neke vrlo uznemirujuće činjenice, ali i priliku da se svi zajedno odupremo sustavnom bogohuljenju, ismijavanju i omalovažavanju svega što držimo svetim", piše dalje u urnebesno iritantnom vapaju udruge Vigilare koji potpisuje predsjednik Vincent John Batarelo.

"Znam da će vjerniku kao što se Vi neke od stvari koje ću sada iznijeti biti vrlo uznemirujuće. Ipak smatram da mi je dužnost da Vas s njima upoznam", ozbiljno piše Batarelo.

Apel na savjest vjernika

I onda se na nekoliko stranica nastavlja Batarelov apel na savjest vjernika. Pa tako piše da Josipović "implicira da je otac nadbiskup narkoman koji propovijeda pod utjecajem opojnih droga", da Josipović radi javno ruglo od Gospinih obećanja i slično.

"Zar ćemo samo mirno stajati i gledati kako jedan bogohulnik vrijeđa Našu Gospu, Majku Božju i našu?" pita se Batarelo.



"Najveći sudski proces u povijesti hrvatske države"

Uglavnom, predsjednik katoličke udruge odlučio je pokrenuti tužbu. Kako navodi, ne radi se samo o Batarelovim povrijeđenim osjećajima. Problem je što je Josipović "povrijedio osjećaje svih katolika u Hrvatskoj".

"Povrijedio je upravo Vas, vaše prijatelje, rodbinu i sve one koji se smatraju vjernim katolicima", nastavlja Batarelo s jahanjem po katoličkoj savjesti.

I zato Batarelo želi da to bude - zajednička tužba. Poziva sve povrijeđene katolike da se ujedine pod zajedničkom tužbom koju će, tvrdi Batarelo u pismu, voditi Zvonimir Hodak.

"Imate priliku biti dio najvećeg sudskog procesa u povijesti hrvatske države!" poručuje Batarelo.



Fleksibilni Batarelo

"ZNAM DA MOGU RAČUNATI NA VAS", podcrtava čelnik Vigilarea svoju molbu, trenutak prije nego što zatraži novac. Usput prilaže uplatnicu, moleći za donaciju od "30, 50, 70 ili čak 100 kuna, ili nekim drugim iznosom u skladu sa svojim mogućnostima".

Batarelo je fleksibilan pa usput nudi i jedan prazan obrazac punomoći koja se može fotokopirati i "ponuditi svojim rođacima, prijateljima i poznanicima kako bi i oni postali dio najvećeg sudskog postupka u povijesti hrvatske države".





Što kaže Kodeks odvjetničke časti?

Inače, u Kodeksu odvjetničke etike jasno stoji kako se "protivi časti i ugledu odvjetništva svaka nelojalnost u poslovanju, a osobito: pribavljanje stranaka putem ponuda, posrednika ili reklama te prepuštanje trećim osobama bianco-punomoći ili reklamnog materijala".

Pročitajte više