Joško Paro: Pregovori o Prevlaci u završnoj fazi

ZAKLJUČENJE protokola između Hrvatske i Jugoslavije o privremenom režimu na Prevlaci očekuje se uskoro, kazao je u Zagrebu hrvatski veleposlanik Joško Paro.

´Pregovori su došli u zadnju fazu´, kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu novi hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Paro je prije imenovanja za veleposlanika obavljao dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova za europsku bilateralu, koja je obuhvaćala i odnose s Beogradom.

On je rekao da je u utorak u Zagrebu održan sastanak dviju strana na kojem je postignut ´dosada najviši stupanj usuglašenosti´ oko režima.

Paro nije želio otkriti koja su pitanja dvije strane ostavile za zadnju fazu pregovora.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula susrest će se, koncem ovog tjedna u Portugalu na ministarskom sastanku OESS-a, s beogradskim kolegom Goranom Svilanovićem kada bi se mogla riješiti preostala pitanja kao i termin i mjesto potpisivanja protokola.

Protokol o privremnom režimu morao bi se potpisati do završetka mandata promatrača UN-a na Prevlaci 15. ovog mjeseca. Tim protokolom premostilo bi se razdoblje do postizanja konačnog dogovora o granici na moru.

Nakon preuzimanja Prevlake obje strane granice će se demilitarizirati, izgraditi cesta koja će omogućiti da Konfin postane međunarodni prijelaz a sama Prevlaka trebala bi se komercijalizirati.

Hrvatski i jugoslavenski mediji proteklih su tjedana pisali kako se preostala sporna pitanja odnose na privremeni režim na moru, od ribarenja do regulacije prometa bokokotorskim zaljevom, a neki su izdvojili i pitanje ´vlasništva´ nad otočićem Mamula na ulasku u zaljev.

Pročitajte više