Jozo Ćurković osuđen na godinu i pol zatvora, oštetio Salonit za gotovo 20 milijuna kuna

Screenshot: YouTube

JOZO ĆURKOVIĆ, posrnuli tajkun koji se već više od desetljeća od hrvatskog zakona skriva u rodnoj Grabovici u BiH, osuđen je nepravomoćno na Općinskom sudu u Splitu na godinu i pol zatvora zbog gospodarskih malverzacija u Salonitu i Novom Salonitu. Na uvjetne kazne osuđeni su Ivan Jukić, predsjednik Uprave Salonita i Frano Marijić, direktor Novog Salonita. Mijo Stipić, prokurist Gradnje trgovine i predsjednik Nadzornog odbora Salonita, oslobođen je optužbe.

Zlouporaba ovlasti

Predmet postupka bila je zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju u razdoblju od ožujka 1998. do početka 2000. godine, odnosno, nabava robe Ćurkovićeve Gradnje trgovine od Salonita i Novog Salonita. Ta dva trgovačka društva isporučila su gotovo 20 milijuna kuna robe, koja nije plaćena. Jukić i Marijić su u inkriminiranom razdoblju sklopili niz ugovora o zajmu, premda su bili svjesni da Gradnja trgovina pozajmljeno neće vratiti, već će temeljem ugovora o prijebojima i cesijom ispunjavati obveze spram svojih vjerovnika.

Jukić i Marijić tako su počinili produljeno kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a Ćurković produljeno kazneno djelo poticanja na zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. Direktorima Salonita i Novog Salonita izrečene su kazne od 11 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine.

Ćurkoviću se sudi i na Županijskom sudu. Optužnica ga tereti za 100 milijuna kuna štete u Salonitu.

 

Pročitajte više