JPMorgan raskida odnose s američkim farmaceutskim divom zbog velike afere

Foto: EPA

AMERIČKA banka JPMorgan Chase raskinula je poslovne odnose s američkim farmaceutskim divom Purdue Pharmom zbog njegove navodne umiješanosti u epidemiju ovisnosti o opioidima, izjavio je upućeni izvor.

JPMorgan obavijestio je proizvođača lijekova da će morati pronaći drugu banku koja će preuzeti njegove dosadašnje obveze, uključujući upravljanje tijekom novca i obračun faktura.

Banka je donijela tu odluku kako bi spriječila narušavanje ugleda zbog poslovnih veza s Purdue Pharmom, dodao je izvor.

Podignute tisuće tužbi

Purdue je izgradio dominantnu poziciju u farmaceutskoj industriji velikim dijelom zahvaljujući popularnom analgetiku OxyContinu.

U više američkih saveznih država podignute su stotine tužbi protiv Purduea i njegovog vlasnika obitelji Sackler zbog poticanja na propisivanje OxyContina unatoč tome što znaju da stvara ovisnost.

U Purdue Pharmi nisu odmah odgovorili na zahtjev AFP-a za komentar, dok u JPMorgan Chaseu nisu željeli komentirati informaciju.

Obitelj Sacklers poznata je po izdašnim donacijama kulturnim institucijama poput londonskog muzeja Tate i njujorškog Guggenheima. U posljednje vrijeme muzeji i galerije počeli su odbijati njihove donacije zbog posljedica opioidne krize.

Njima se ovog mjeseca pridružio i njujorški Metropolitan.

U 2017. u SAD-u od predoziranja umrlo 70.000

U 2017. godini u SAD-u je od predoziranja umrlo 70.000 ljudi. Dvije trećine tih smrtnih slučajeva povezano je s konzumacijom opioida.

Američke banke u posljednje vrijeme sve učestalije iznose stavove o raznim društvenim problemima. Tako su Citigroup, Bank of America i Goldman Sachs poduzeli korake kako bi ograničili izloženost tvrtkama koje prodaju vatreno oružje.

Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon našao se, pak, u skupini istaknutih bankara koji su prošle godine u otvorenom pismu osudili imigracijsku politiku kabineta predsjednika Donalda Trumpa.

Pročitajte više