Jubilej Studija hungarologije - spomen-ploča pjesniku Szabou u Opatiji

Katedra za hungarologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta obilježit će destogodišnji jubilej rada postavljanjem spomenploče istaknutom mađarskom pjesniku Lorincu Szabou na pročelju opatijskoga hotela Imperial u petak, 24. rujna.

Nakon više od sedam desetljeća Studij hungarologije na Filozofskom fakultetu obnovljen je akademske godine 1994./95.

Katedra za hungarologiju potaknula je postavljanje i otkrivanje spomen-ploče jednom od najznačajnijih mađarskih pjesnika 20. stoljeća Lorincu Szabou, koji je više puta boravio na hrvatskom Jadranu.

Pjesnik i vrsni prevoditelj Lorinc Szabo (Miskolc, 1900. - Budimpešta, 1957.) više je puta posjetio Opatiju. Godine 1925. iz Rijeke je izvještavao za svoj list i tada je prvi put bio u Opatiji, a 1932. sa suprugom i kćeri, krenuvši iz Sušaka, plovio je do Dubrovnika. To putovanje ponovio je još jednom sa sinom 1937. U Opatiji se odmarao između 17. i 27. rujna 1934. u tadašnjem hotelu Regina Elena - današnjem hotelu Imperial, gdje je napisao svoje prve pjesme nadahnute ljepotom mora: "Na moru" i "Jesen na Jadranu".

Katedra za hungarologiju ističe da je prepoznala vrijednost te činjenice i inicirala postavljanje spomen- ploče tom mađarskom pjesniku na pročelju zgrade hotela Imperial, gdje je imao smještaj. Ideju su prihvatili Fondacija Lorinc Szabo kao i Istraživački centar Lorinc Szabo Sveučilišta u Miskolcu, koji su financirali izradu ploče. Ističu da su naišli i na svestranu pomoć opatijske Turističke zajednice. Pokrovitelj postavljanja spomen-ploče je veleposlanik Republike Mađarske u Zagrebu Laszlo Mohai.

U Opatiji, koja je nakon otvaranja Južne željeznice krajem 19. stoljeća postala kupališni i turistički centar, odmarali su se mnogi svjetski velikani i umjetnici. Mađari su je rado posjećivali, pa tako i mađarski umjetnici, a od književnika mađarski romantičar Mor Jokai, jedan od najvećih pjesnika na prijelazu stoljeća Endre Ady, kao i poznati dramatičar Ferenc Molnar odmarali su se u Opatiji.

(Hina) xpp ymć

Pročitajte više