Jučer je propao jedan od najpoznatijih mitova o izborima

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL / Neva Zganec/PIXSELL

PREMA podacima Državnog izbornog povjerenstva, koje je obradilo gotovo sva biračka mjesta (99.79%) na jučerašnjim izborima glasalo je 62.30% odnosno 2.215.876 birača. Stoga su ovi izbori treći po izlaznosti unatrag 24 godine. 

Rekordni izbori po izlaznosti bili su 2000. godine kada je svoje biračko pravo iskoristilo 72.85% birača, tada je prvi put HDZ izgubio vlast, a SDP je sastavio većinu. Na izborima 2015. godine izlaznost je bila 63.06%, što nije spriječilo HDZ da osvoji veći broj mandata od SDP-a. Tko će ove godine sastaviti većinu još uvijek je neizvjesno, no izgleda kako velika izlaznost ovog puta nije bila spas za oporbu, s čim je propao jedan od najraširenijih mitova o izlaznosti. 

Benčić prije izbora: Samo visoka izlaznost može srušiti HDZ

Tijekom predizborne kampanje oporba je zazivala visoku izlaznost kako bi se HDZ srušio s vlasti. Posebno je u tom naumu bila glasna kandidatkinja Možemo Sandra Benčić, koja je u više navrata istaknula kako samo visoka izlaznost može srušiti HDZ. 

"Mi smo svjesni da se vlast može formirati sa svim ostalim strankama od centra na lijevo. Zato će biti važno da mi i SDP privučemo što veći broj birača jer jedino velika izlaznost pobjeđuje HDZ, ne nekakve kombinacije zbog d’Honta radi kojeg mandata više", govorila je prije izbora Sandra Benčić. 

Tom retorikom služio se i predsjednik Zoran Milanović, kao i SDP-ov Peđa Grbin, no izgleda kako im veća izlaznost nije donijela dovoljan broj mandata koji su priželjkivali kako bi skinuli HDZ s vlasti. 

I analitičari tvrdili da bi visoka izlaznost mogla srušiti HDZ

"Pozivam sve građane da izađu na izbore u što većem broju jer je to dan u kojem odlučuju u kojem će smjeru Hrvatska krenuti u sljedeće četiri godine, jer ako to ne učine, korupcija, klijentelizam, nesposobnost, laži ili lopovluk će se nastaviti, dok Rijeke pravde donose boljitak", isticao je Grbin tijekom kampanje u prvoj izbornoj jedinici. 

Nisu političari jedini vidjeli visoku izlaznost kao as iz rukava kojim će HDZ izgubiti izbore. Profesor na Pravnom fakultetu dr. Ivan Rimac u veljači je za Index kazao: 

"Slažem se da bi veća izlaznost mogla promijeniti stvari. Ali, činjenica je kako je mala izlaznost posljedica činjenice da su ljudi razočarani i ne žele više slušati o politici ili biti u nju involvirani. S druge strane, izborna ponuda je loša."

S njim se tada složio i dr. Žarko Puhovski, koji je kazao kako bi velika izlaznost značajno pomogla opozicijskim strankama, ali da bi trebala biti najmanje 65%.

Raos: Vidjeli smo da visoka izlaznost nije zabrinula HDZ-ovce

Politolog Višeslav Raos za Index je komentirao kako visoka izlaznost naposljetku nije srušila HDZ i dovela oporbu do uvjerljive pobjede. 

"Za vrijeme izbornog dana u stožeru HDZ-a mogli smo vidjeti po neformalnim reakcijama da su bili zabrinuti velikom izlaznošću. Nisu ni oni bili sigurni kako će se to odraziti jer se uvijek govorilo da će velika izlaznost dovesti do promjene na vlasti. Međutim to se nije dogodilo ovaj put. 

Kada gledamo prve podatke koji pokazuju odaziv na izbore i udio birača pojedinih kandidacijskih lista, onda tu vidite da je to išlo na ruku onim kandidatima koji su se trudili mobilizirati igrače, a to su Možemo i Most. Nije to ogroman efekt, ali činjenica je da im je to malo pomoglo, ali s druge strane nema nekakvog jasnog efekta", smatra Raos. 

Dodao je kako Peđa Grbin može reći kako je većina bila za promjene te da su u plusu s Možemo, ali to nije donijelo pravi efekt koji se očekivao s većom izlaznošću. 

Na pitanje je li velika izlaznost pomogla HDZ-u, Raos je kazao kako je taj efekt zapravo ostao više-manje neutralan. "Definitivno im nije odmogla veća izlaznost birača i njima je to trenutno interesantan dokaz da se ne moraju plašiti visoke izlaznosti."

"Društvo je pokazalo nezadovoljstvo, ali ne kako je oporba očekivala"

Analitičar Puhovski koji je predviđao da će velika izlaznost, oko 65%, značajno pomoći opozicijskim strankama, danas je za Index kazao: "Društvo je pokazalo veliko nezadovoljstvo, ali ne tako kako je oporba očekivala da bi izazvalo promjenu. To nezadovoljstvo je bilo očito usmjereno postupnom mijenjanju situacije, a ne ka radikalnim promjenama", kazao je Puhovski. 

Upitali smo ga je li propao mit o tome da visoka izlaznost ruši HDZ s vlasti te kako se to odrazilo na stranku Možemo.

"Vjerojatno s tim da sam ja spominjao kako izlaznost viša od 65% može pomoći opoziciji, a ovdje je bilo oko 62%. Očito izlaznost sama po sebi nije dovoljna. Kada je u pitanju Možemo, oni su prošli dobro za sebe, ojačali su svoju poziciju, međutim Možemo je bio neodlučan treba li ići protiv SDP-a, da su to napravili, mogli su doći do 15-ak mandata, što opet nije dovoljno za jasniji efekt", zaključio je. 

Pročitajte više