Jučer je uhićen otmičar i ubojica Vanje (14). Na ova pitanja još nema odgovora

Foto: Makedonska policija, Facebook

Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo 14-godišnje Vanje Đorčevske i umirovljenog frizera Pančeta Žežovskog, jučer je uhićen u Turskoj. 

Makedonija sada čeka njegovo izručenje, a četvorici osumnjičenih za ovaj strašan zločin određen je 30-dnevni pritvor. To su Velibor Manev, Vlatko Kešišev, Bore Videvski te Vanjin otac Aleksandar Đorčevski. Jučer je priveden i muškarac za kojeg se sumnja da je Palči pomogao pobjeći iz zemlje. 

Makedonski ministar policije Oliver Spasovski jučer je na izvanrednoj konferenciji za medije najavio proširenje istrage, na neka je pitanja odgovorio, a na neka odbio zbog nje. 

Unatoč brojnim informacijama, što službenim, što neslužbenim, ostalo je otvoreno još mnogo pitanja. Neki detalji ovog monstruoznog čina i dalje su misterij. 

Ovo su neka pitanja na koja još nema službenih odgovora.

Koju točno ulogu je imao Vanjin otac u cijeloj priči?

Vanjin otac Aleksandar uhićen je zbog sumnje da je izravno ili neizravno sudjelovao u otmici vlastite kćeri. Prema dosadašnjim informacijama makedonskog tužiteljstva, sigurno je otmičarima dojavio kada će Vanja krenuti u školu te hoće li biti sama. Bio je i u kontaktu s vođom kriminalne skupine Palevskim.

Nije, međutim, utvrđeno je li znao da je otmica pomno isplanirana te je li informaciju o Vanji dao svjesno ili nesvjesno, kao ni da mu je kći ubijena u trenutku kada je njen nestanak prijavio policiji. 

Policija tvrdi da je razlog otmice bila otkupnina koju su osumnjičeni htjeli tražiti od Vanjine majke. Zasad nije službeno utvrđeno tko je to dojavio, ali taj je sigurno znao da imaju novac. Nije isključena ni opcija da je to učinio upravo Vanjin otac Aleksandar, koji se razveo od njene majke, ali ih je često posjećivao.

Zašto nije tražena otkupnina? Je li im se plan izjalovio?

Pitanje je zašto je 14-godišnja Vanja ubijena manje od tri sata nakon otmice ako je navodno bio plan tražiti otkupninu. 

"Osumnjičeni za otmicu i ubojstvo malene Vanje nisu ni kontaktirali njezinu majku kako bi tražili otkupninu. Bojali su se da će policija otkriti njihov plan pa su djevojčicu ubili prije nego što je njena majka obaviještena o otkupnini", rekao je makedonski tužitelj Gavrilo Bubevski.

Vanja je ubijena hicima iz vatrenog oružja nepuna tri sata nakon što je oteta. Podsjetimo, oteta je 27. studenoga oko 7.30 kada je krenula u školu u koju nikad nije stigla. Kasnije je otkriveno da je ubijena oko 10 sati. 

Jedan od osumnjičenih navodno je istražiteljima rekao da je "nešto krenulo po zlu". Postavlja se pitanje što točno i je li im netko dao informacije koje nije smio.

Sinoć je makedonski ministar policije Spasovski izjavio da je "nesumnjivo da je netko iz MUP-a dao informaciju o ubojstvima Vanje Đorčevske i Panče Žežovskog", ali se to odnosilo na Ljupča Palevskog koji je tako mogao pobjeći iz Makedonije.

"O tome sam govorio jučer - nitko nije mogao znati", dodao je. Istovremeno je obavijestio javnost da je pronađen i Vanjin telefon, ali nije rekao gdje. 

Također, rekao je da su pronađena dva pištolja koja su poslana na vještačenje kako bi se utvrdilo jesu li povezani s ubojstvima djevojčice i umirovljenika. Makedonski mediji naglašavali su informaciju da se ne radi o profesionalnim kriminalcima, da ranije nisu radili slične zločine te da postoji mogućnost da su se uspaničili.

Kakve veze sa svime ima ubijeni frizer?

Makedonska policija je, tragajući za nestalom djevojčicom, pronašla dva tijela - Vanjino u okolici Skoplja i ono 74-godišnjeg umirovljenika Panča Žežovskog nedaleko od Velesa. Kasnije se pokazalo da su ta dva ubojstva povezana te da su za njih osumnjičeni isti ljudi.

Nestanak Žežovskog prijavljen je 22. studenog, pet dana prije nego što je Vanja oteta. Sigurno je da su otmičari Vanju oteli automobilom koji su prethodno ukrali frizeru. Postoji verzija priče da je ubijen zbog duga od 500 eura, ali nije potvrđena.

Kći ubijenog umirovljenika rekla je da se njen otac i Vanja nisu poznavali niti su se ikad upoznali.

Profesorica Taševska Remenski s Fakulteta za sigurnost u Skoplju smatra kako postoji mogućnost da je frizer nekako saznao za plan da otmu Vanju i iznude novac od njene majke pa su ga vidjeli kao opasnost.

"Teško je vjerovati da je cilj bio automobil, a motiv dug od 500 eura", rekla je.

Je li Palčo imao pomagače?

Policija je Ljupču Palevskog Palču označila kao glavnog organizatora ovog jezivog zločina. Riječ je o kontroverznom desničaru iz proruskog pokreta Desna. Bavio se građevinarstvom, a ranije je bio u višemjesečnom ekstradicijskom pritvoru u Beogradu.

Palčo je jedini uspio pobjeći prije nego što je za njim raspisana tjeralica, dok su ostali osumnjičeni uhvaćeni. Preko Srbije je stigao do Turske, gdje je sinoć uhvaćen.

Njegov odvjetnik i prijatelj Vasko Stojkov priznao je da ga je autom odveo u Beograd.

"Zamolio me da ga odvezem u Beograd jer nije imao vozilo. Rekao je da ima zakazane preglede, ali ja nisam znao ništa o ubojstvu", rekao je Stojkov koji se nakon toga vratio u Makedoniju.

Postavlja se i pitanje kako je Palčo, od građevinskog biznismena koji je devedesetih gradeći brojne objekte po Debar Malu zaradio milijune eura, došao do toga da bude glavni organizator otmice djeteta za iznudu od nekoliko desetaka tisuća eura, a u konačnici je i ubije.

Pročitajte više