Jučer su srušeni temperaturni rekordi diljem Europe, evo gdje je bilo najgore

Foto: EPA

JUČER su, drugi dan zaredom, u Europi rušeni temperaturni rekordi. 

Pariz je zabilježio najtopliji dan otkako postoje mjerenja. Čini se kako se u Europi ponavlja slična situacija kao prošlog mjeseca kada je toplinski val doveo do najtoplijeg lipnja ikad zabilježenog u Europi. 

Meteorolozi britanskog Met Officea su rekli kako nema sumnje da u ovako visokim temperaturama klimatske promjene imaju važnu ulogu. Znanstvenici upozoravaju kako klimatske promjene čine ljetne toplinske valove tri puta vjerojatnijima i jačima. 

Velika Britanija je zabilježila najtopliji srpanjski dan s 38,1°C.

Padaju temperaturni rekordi 

Njemačka, Nizozemska i Belgija bilježe rekordne temperature drugi dan zaredom. 

Nizozemski temperaturni rekord postavljen jučer nije potrajao ni 24 sata. Tako je jučer rekord postavljen na 39,3°C, a već danas je s 40,4°C oboren. 

U Belgiji je pak prekjučer rekord postavljen na 40,2°C, a oboren je danas s 40,6°C.

Prijašnji rekordi u obje zemlje bili su iz 1940-ih.

“Ovo je najveća temperatura zabilježena u Belgiji od početka mjerenja 1833. godine”, rekao je Alex Dewalque za Guardian. 

Slična situacija zabilježena je u Njemačkoj. Još jučer je rekordna temperatura bila 40,5°C.

Danas je to 41,5°C, a ujedno je to i prvi put u toj zemlji da su temperature išle iznad 41°C.

"Temperature bi mogle biti i više"

Ipak, najviša temperatura je bila u Parizu s 42,6°C u 16 sati po lokalnom vremenu. 

“Ipak, temperatura bi mogla biti i viša”, poručili su iz meteorološke službe Meteo France i dodali kako je temperatura od 43°C u hladu prosječna maksimalna temperatura u Bagdadu tijekom srpnja.

Klimatolog David Salas y Melia rekao je za Guardian da je ovo jedan od najintenzivnijih toplinskih valova. 

 

Usporili vlakovi, dijeljena voda beskućnicima

Guardian javlja i kako su lokalne vlasti dijelile vodu beskućnicima diljem Europe te kako su bolnice bile u stanju pripravnosti, a zgrade državnih ustanova otvorene svima koji su tražili sklonište od vrućine. 

Vlakovi su vozili sporije u nekoliko zemalja kako bi se manje oštetile tračnice.

Francuski Metro, kao i francuske željeznice, su danas pozvali putnike da odgode putovanja ako nisu hitna. 

Njemačke željeznice su putnicima koji su rezervirali karte za danas i sutra ponudile mogućnost besplatne odgode putovanja zbog toplinskog vala.

Zbog niskog vodotoka rijeka zabranjena su krstarenja niz 60 kilometara Dunava u Njemačkoj. 

Problemi i za životinje

Zoološki u Belgiji je izvijestio kako tigrove hrani zamrznutom piletinom, a medvjede smrznutom lubenicom. 

No, Sea Life Blackpool koji vodi program zaštite i spašavanja rijetkih i ugroženih morskih vrsta je izvijestio kako su prvi put ikada morali hladiti morsku vodu.

Oni, naime, iz Irskog mora crpe vodu za svoje akvarije, a direktor Matthew Titterington je izvijestio kako inače tu vodu moraju malo grijati kako bi bila pogodna za životinje koje drže, posebno za hladnijih mjeseci.

No, sada su je morali ohladiti kako bi bila odgovarajuća.

Vrhunac toplinskog vala

Prema prognozama, vrhunac toplinskog vala u Europi bio je danas. Od sutra se očekuje pad temperatura. 

No, danas je 12 okruga u Francuskoj te 13 talijanskih gradova, kao i cijela Belgija bilo pod crvenim meteoalarmom. 

Češka, Slovačka, Austrija, Andora, Luksemburg, Poljska i Njemačka su, podsjetimo, obarale temperaturne rekorde prošlog mjeseca u toplinskom valu koji je najavljen kao najjači toplinski val koji je Europa ikada vidjela. To je i bio te je donio najveću temperaturu zabilježenu u Europi s 45,9°C, koliko je izmjereno na jugu Francuske.

Podsjetimo, švicarski Federalni institut za tehnologiju je krajem prošle godine u studiji izvijestio kako je toplinski val koji je Europu pogodio u ljeto 2018. godine bio statistički nemoguć bez klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Zbog rekordno visokih temperatura mogao bi se urušiti strop Notre-Damea

Rekordno visoke temperature koje su zahvatile Europu mogle bi utjecati na urušavanje stropa i zidova katedrale Notre-Dame, upozorili su stručnjaci

Philippe Villeneuve, francuski arhitekt i restaurator povijesnih spomenika, kazao je da su kameni zidovi katedrale još uvijek natopljeni vodom, što je posljedica gašenja požara u travnju.

Uz rekordne temperature koje se ovaj tjedan očekuju u Parizu, zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a struktura katedrale i dalje je vrlo krhka, pojašnjava Villeneuve.

"Strahujem da bi zidovi i potporni stupovi, dok se budu sušili, mogli izgubiti svoju strukturnu kvalitetu i koheziju te popustiti", rekao je.

Kaže da bi se, za razliku od zvonika i ostalih dijelova katedrale njezin strop mogao urušiti jer mu eksperti još uvijek ne uspijevaju pristupiti ni s gornje ni s donje strane.

Stručnjaci trenutačno rade na stabilizaciji strukture katedrale prije početka radova na rekonstrukciji.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre-Dame biti obnovljen za pet godina. Radnici su postavili golemu bijelu ceradu preko olučenog stropa, stabilizirali su vrh katedrale te postavili desetke senzora da bi se detektirala svaka promjena.

Pročitajte više