Jučerašnji potres napravio novu štetu na nekim kućama u Glinskoj poljani

Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL

NAKON jučerašnjeg prilično jakog potresa s epicentrom nedaleko od Petrinje, u Glinskoj Poljani zabilježena je nova šteta na kućama, javlja HRT.

Na Banovini još gotovo 11 tisuća objekata čeka pregled statičara. Do sada je ondje postavljeno 1448 kontejnera i mobilnih kućica. 

Nakon što je vlada donijela Program mjera obnove zgrada u pet županija, uređen je način i postupak obnove. Podnošenje zahtjeva za obnovu počinje potkraj tjedna. Donesena je i odluka o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje stradalih u potresu - u iznosu od 70 kuna po četvornome metru, ovisno o broju članova kućanstva. 

Dosad preko 37 tisuća prijavljenih oštećenih stambenih objekata

U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je prijavljen 37.321 stambeni objekt oštećen u razornom potresu, a pregledano ih je 27.429, izvijestili su u petak iz županije, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Utvrđeno je da su 333 objekta neuporabljiva zbog vanjskih utjecaja, a 3304 zbog oštećenja. Privremeno neuporabljivih objekata kojim je potreban detaljan pregled je 2749, a onih kojima trebaju mjere hitne intervencije je 3299. Kako se navodi u izvješću, 623 su objekta uporabljiva bez oštećenja, a onih bez ograničenja je 5671. Uporabljivih objekata s preporukom o postupanju je 11.450.

Pročitajte više