Julia Gorin nastavlja s napadima na Hrvatsku

JULIA GORIN, komičarka i politička komentatorica, u njenom jučer objavljenom članku na internet stranici California Republic.org osvrnula se na reakcije koje je u proteklih tjedan dana primila na adresu američkog lista The Baltimore Sun, a koji je prošlog utorka objavio Gorinin članak u kojem Hrvatsku predstavlja kao nacističku zemlju i neprijatelja SAD-a.

Gorin na početku navodi kako joj je izdavač baltimorskog Suna rekao da njegova dugogodišnja tajnica ne pamti kada je neki članak objavljen u tim novinama izazvao tako veliku buru reakcija kao što je to bio slučaj prije tjedan dana nakon objave članka s naslovom "Kada će se svijet suočiti s hrvatskim nedjelima?".

Autorica se osvrnula na pismo Josipa Babića, atašea hrvatskog veleposlanstva u SAD-u zaduženog za odnose s javnošću, čije je pismo reakcije na njen članak baltimorski list objavio u subotu. Gorin tako kritizira način na koji se u Hrvatskoj predstavljaju nacistički zločini počinjeni u Jasenovcu, te navodi riječi Efraima Zuroffa, koordinatora Centra za istraživanje nacističkih zločina Simon Wiesenthal, koji je prošlogodišnje otvaranje stalnog postava Muzeja i edukacijskog centra u Jasenovcu nazvao "velikim razočarenjem".

U nastavku svog teksta Gorin se sarkastičnim opaskama osvrće na Babićeve navode o napretku učinjenom na području procesuiranja ratnih zločina počinjenih u vrijeme Domovinskog rata, a sve potkrepljuje ranijim godišnjim izvješćima nevladinih organizacija Human Rights Watch i Amnesty International u kojima se kritiziraju hrvatski propusti glede rješavanja problema procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.

"Hrvatska i njena vlada priznaju da je u našem najvećem interesu, kao i u najvećem interesu čitave regije, da sve zemlje jugo-istočne Europe rade na zajedničkom cilju postizanja punopravnog članstva u EU i NATO-u, i u tom pogledu, svim našim građanima stvoriti bolju i svjetliju budućnost koja će biti bazirana na zajedničkim vrijednostima. Hrvatska je predana izgradnji takve zajedničke budućnosti.

Pogrešno je fokusirati se na tri ili četiri pojedinačna slučaja, i iskoristiti ih za kriminalizaciju čitave države i njenog stanovništva, kao što je to učinila gđica. Gorin" - navodi se u zaključku Babićeva pisma koji je autorica sarkastično zaključila:

"Dragi Bože. Je li uistinu rekao "tri ili četiri pojedinačna slučaja"? Uistinu, pravi press ataše koji odgovara Hrvatskoj!"

I.K.
Foto:

Pročitajte više