"Jure Radić dobiva poslove jer ima monopol i povezan je sa svima"

JURE RADIĆ, nekadašnji HDZ-ov ministar graditeljstva i jedne od najvećih građevinskih tvrtki IGH, odnio je pobjedu na još jednom natječaju te će graditi još jedan velebni most koji će skupo platiti hrvatski građani, međutim to više nije nikakva vijest.

Zbog pogreške čovjeka (koji je godinama bio poznat po izgradnji Masleničkog mosta - čuvenog, ne po izgledu ili čudu konstrukcije, nego zato što je većinu vremena bio zatvoren zbog bure pa je dobio i naziv "Jurina pršutana"), građani su morali platiti izgradnju novog Masleničkog mosta udaljenog samo 800 metara od prvog - koji je stajao 62 milijuna kuna, a sada gradi sve osim mostova preko seoskih kanala i potoka.

Most Bundek - jedan u nizu

Posljednji natječaj na kojemu je pobijedio Radić je onaj za idejni projekt mosta Bundek, čija bi gradnja trebala započeti u iduće dvije godine i građane će stajati oko 300 milijuna kuna. Ovaj most će spojiti produženu Strojarsku ulicu na sjevernoj strani i produženu Ulicu Republike Njemačke na jugu. Radićev će most postati simbol Zagreba 21. stoljeća. Most Bundek dugačak je 434 metara, a ukupno je širok 41 metar, trotračan je u oba smjera i napravljen u dvije etaže. Preko gornje će prolaziti Ulica R. Njemačke i gradska željeznica, a na donjoj je predviđena široka pješačka staza koja bi se gotovo dodirivala sa Savom, a na toj pješačkoj razini nalazit će se i trgovine. Naravno, most će noću biti osvijetljen, što je oduvijek bila želja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Radićev Pelješki most možda bude još skuplji?

Umjesto nabrajanja natječaja na kojima je pobijedio Jure Radić, bilo bi lakše reći da je pobijedio na svim natječajima mostogradnje od kada je hrvatske samostalnosti.

Po njegovom projektu se tako radi i najveći most u Hrvatskoj i jedan od najvećih u Europi, onaj Pelješki, koji hrvatske građane košta 250 milijuna eura, a čitav niz ljudi iz struke i politike je ukazivao da takav most u ovom trenutku nije potreban ili da se moglo naći i jeftinije rješenje, poput tunela koji bi spajao Pelješac s kopnom. 

Političari su često isticali da je smiješno u 21. stoljeću trošiti 250 milijuna eura da bi smo izbjegli komadić teritorija BiH s kojom će kad tad biti zajedno u EU.

Radić je digao i buru u javnosti kada je nakon početka radova na mostu Pelješac rekao da bi radovi na kraju mogli biti i veći od predviđenih 250 milijuna kuna, jer kad bi bilo tako onda bi se postavilo pitanje čemu služi natječaj? Zar samo namještanju poslova?

Po Radićevom projektu se gradi i most na zagrebačkom Jarunu, čija bi izgradnja trebala stajati između 30 i 50 milijuna eura. Taj most će biti dugačak 700 metra, također s tri trake i ima karakterističan pilon u obliku jedra.

Kolega u žiriju za zagrebačke mostove

Nakon što je Radić pobijedio na natječaju za ovaj most na Jarunu, Jure Radnić, šef Katedre za mostove na splitskom fakultetu, objasnio je to činjenicom da je natječajem rukovodilo Hrvatsko društvo građevinskih konstruktora - kojemu je na čelu upravo Jure Radić, i zato što je šef ocjenjivačkog suda prof. Milan Čandrlić, Radićev nekadašnji kolega na Katedri za mostove i partner na nekim drugim projektima, koji je svojedobno bio i predsjednik upravnog odbora Hrvatskih cesta.

Treba spomenuti da je i u slučaju mosta Bundek Čandrlić predsjednik žirija. Radnić je tada ustvrdio da Radićev projekt mosta na Jarunu predviđa gradnju 90 milijuna kuna skupljeg mosta od ostalih prijedloga.

Sreća da u Zagrebu nema bure 

Bio bi grijeh ne podsjetiti da se Milan Bandić našalio prilikom potpisivanja ugovora o projektiranju dvaju zagrebačkih mostova između Grada Zagreba i Katedre za mostove pri zagrebačkom Građevinskom fakultetu na čijem čelu je Radić, rekavši kako je sreća što u Zagrebu nema bure.

Pored sve sile mostova koje je kreirao Radić posljednjih godina ne smijemo zaboraviti ni onaj nešto manji od spomenutih, most kopno - otok Čiovo koji će biti dug 523 metra, 14 metara širok, a središnji dio mosta će se moći otvoriti kako bi propustio brodove.

"Lobi Jure Radića ima jako političko zaleđe"

Ovog tjedna je i Zdravko Mamić gostujući u emisiji Otvoreno optužio "lobi Jure Radića koji ima jako političko zaleđe" da je sabotirao projekt obnove Maksimirskog stadiona jer njegova IGH nije prošla na natječaju. Na natječaju je pobijedila Alpina Bau s najprihvatljivijom ponudom obnove Maksimira, da bi ubrzo nakon toga Milan Bandić i Jure radić počeli tvrditi da je bolje graditi novi Dinamov stadion na nekoj alternativnoj lokaciji, te da bi to bilo jeftinije za građane. Na kraju će, ako se Badićeve najave obistine, sami Zagrepčani na referendumu odlučiti koje će se rješenje odabrati.

"Radić ima monopol i u građevini je sve vezano s njim"

Ivica Pančić, saborski zastupnik SDP-a koji se posljednjih godina s lova na lažne vojne invalide prebacio na građevinske "hobotnice" koje ubiru mito na fingiranim natječajima ima jednostavno objašnjenje za to zašto na svim natječajima pobjeđuje Jure Radić, pri čemu ni on u razgovoru za Index nije zaboravio istaknuti olakšanje što u Zagrebu nema bure.

"Jure Radić i njegova IGH sve su učinili kako bi pobjeđivali na svim tim natječajima i izgradili su monopol koji im omogućuje nariktavanje cijena potrebnih za pobjedu na natječajima. Pored toga, sve je to vezano i vezani su svi njegovi projekti. On je čak imao i svog čovjeka u upravnom odboru Hrvatskih cesta. On ima prednost da prije nego natječaj dođe u javnost već zna što je sadržano u natječaju.  A pored svega toga, povezan je s izvođačima radova. Nadam se samo da građani Zagreba ove mostove neće platiti više nego to uistinu treba", kazao nam je Pančić.

"Vlada ne poduzima ništa, jer je umiješana"

Pančić smatra kako su jedino rješenje za ovako velike poslove međunarodni javni natječaji te je potrebno da sve nadležne institucije nadziru sve dijelove ovakvih građevinskih poslova. Upozorio je na čest slučaj da različite tvrtke idu na natječaj kako bi se ostavio dojam transparentnog natječaja sa puno zainteresiranih, da bi na kraju tvrtka koja je pobijedila, podijelila radove s ostalim tvrtkama.

Mnogima se čini kako je novi uspon Jure Radića došao s povratkom HDZ-a na vlast, a s time se slaže i Pančić.

"Ne samo da su vezani, nego Vlada pušta da se ovakve stvari događaju jer su i oni umiješani. Nije bez razloga što nas Europska komisija stalno proziva zbog korupcije i javnih nabava. Vlada ne čini baš ništa da riješi ovo pitanje", rekao je Pančić.

Dario Markas
Foto: Liderpress.hr/Index/AFP

Pročitajte više