Jurić pozvao Vladu da pronađe 2,5 milijuna dolara za "Viktor Lenac"

PREDSJEDNIK Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Davor Jurić s današnje je konferencije za novinstvo u brodogradilištu "Viktor Lenac" pozvao Vladu da na sutrašnjoj sjednici "zaključi situaciju u "Viktoru Lencu" u sasvim novim okolnostima i pronađe 2,5 milijuna dolara potrebnih da brodogradilište ne završi u stečaju".

Jurić je rekao da će Vlada zbog toga biti ponovno kritizirana te da je potreban politički konsenzus o takvoj odluci. Drži da predsjednik Uprave Damir Vrhovnik treba ostati na čelu "Viktora Lenca" kako bi "završio priču do kraja i omogućio ponovno profitabilno poslovanje tog poduzeća".

Rekao je da mu "nije cilj govoriti o krivcima za takvo stanje", nego da za to postoje pravna država i tijela koja bi to trebala istražiti. Izrazio je zadovoljstvo pritiskom sindikata, javnosti i politike na banke.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović rekao je da bi se vjerovnici i banke sada trebali mnogo više uključiti u nadzor poslovanja "Viktora Lenca" kako se "taj novac ne bi iskoristio za ono za što nije namijenjen".

Marjanović je rekao da će sutra biti proveden referendum o organiziranju štrajka, kako je bilo najavljeno, jer se nisu promijenili uvjeti zbog kojih je referendum raspisan. Kazao je da će nakon sutrašnje Vladine odluke i rezultata referenduma sindikalno vodstvo odlučiti o daljnjim akcijama.

Na novinarski upit da komentiraju izjave Damira Vrhovnika radnicima da mogu raditi bez naknade ili potražiti drugo radno mjesto, Marjanović je odgovorio da to nije prihvatljivo, ali da svatko odgovara za sebe.

Predsjednik podružnice SMH u "Viktoru Lencu" Damir Bačinović kazao je da "ne može komentirati Vrhovnikove riječi".

Pročitajte više