Juričan: HDZ-ovi trabanti, nogometni savezi i Burilović, dali podršku Top radiju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DARIO JURIČAN jutros je na Twitteru objavio izjave u kojima Hrvatski nogometni savez, Zagrebački nogometni savez i Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore izražavaju svoju podršku Top radiju za preuzimanje koncesije nad radijskom frekvencijom koja je donedavno pripadala Radiju 101.

"TOP RADIJU su za radijsku koncesiju Stojedinice copy-paste podršku, a kakvu drukčije znaju, dali HDZ-ovi trabanti Hrvatski nogometni savez (HNS), Zagrebački nogometni savez (ZNS) i dr.sc. Luka Burilović. Mljac!" napisao je Juričan.

Sve tri izjave glase isto, a potpisane su 21., 16. i 18. lipnja ove godine.

"Izražavamo punu spremnost na partnersku i programsku suradnju s društvom TOP RADIO d.o.o. na realizaciji inovativnih, kreativnih i edukativnih projekata", piše u izjavama.

"Ovim ujedno dajemo podršku društvu TOP RADIO d.o.o. u nastojanju dobivanja koncesije za obavljanje djelatnosti pružanja medijske usluge radija za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije (Z-ZG2); 101.00 MHz", navode. 

Provjerava se dokumentacija o koncesiji

Podsjećamo, Trgovački sud i tvrtka Državne nekretnine, u vlasništvu države, provjeravat će dokumentaciju koju je tvrtka Top Radio d.d. vlasnika Ivana Jurić-Kaćunića podnijela Vijeću za elektroničke medije (VEM), na temelju koje su dobili koncesiju za 101 MHz, odnosno dosadašnju koncesiju Radija 101.

Tako je nakon medijskih napisa o povezanosti Jurić-Kaćunića s braćom Pripuz i Miroslavom Kutlom, kao i o tome da postoji nedopuštena koncentracija vlasništva nad radiostanicama te sporni najam prostorija gdje bi trebao emitirati novi radio, VEM napokon odlučilo reagirati, i to tako što će provjeravati dio dokumentacije koja se smatra spornom. Pitali smo VEM što se točno provjerava, a razgovarali smo i s onima koji su zbog odluke o dodjeli koncesije VEM tužili Upravnom sudu. No krenimo redom.

>> Nižu se dokazi da je dobitnik frekvencije Radija 101 prikriveni vlasnik niza postaja

Radio 101 bio je u vlasništvu Impossibile Egressusa, tvrtke registrirane u Zagrebu u vlasništvu Nijemca Thomasa Alexandera Thimmea, koji i danas živi u Berlinu. Kada je ove godine došlo vrijeme da Nijemac produži koncesiju za Stojedinicu, nastali su problemi. Prvi natječaj za produljenje koncesije je poništen, a drugi je pokrenut 9. lipnja ove godine. Pristiglo je osam ponuda za frekvenciju 101 MHz i to: Top Radio d.o.o., Dvadesetičetirisedam d.o.o, Zwei 01 d.o.o, HURiN promocija d.o.o, 101 FM Radio d.o.o., Nepce svijet d.o.o., Crodux inženjering d.o.o. te Radio 101 d.o.o.  

Žigovi, prostor, Pripuzi, Kutle...

"Kao najpovoljniji ponuditelj, temeljem provedenog postupka tajnog glasovanja, izabrano je trgovačko društvo TOP RADIO d.o.o., i to sa šest glasova. Jedan glas dobio je ponuditelj ZWEI 01 d.o.o. Navedenom odlukom trgovačkom društvu TOP RADIO d.o.o. dodjeljuje se radijska koncesija na predmetnom području na 15 godina", stajalo je u odluci Vijeća krajem srpnja ove godine.

No nakon odluke javnost je mogla saznati da je Jurić-Kaćunić vlasnik žigova (brendova) radiopostaja Antena Zagreb, Narodni radio, Extra FM, Gold FM, Enter Zagreb, Radio Dalmacija i Ultra FM iako u sudskom registru stoji da je vlasnik samo Radio Dalmacije te tvrtke Top Radio. Zakon naime zabranjuje monopol, odnosno koncentraciju vlasništva, tako da jedan vlasnik može u svom vlasništvu imati 100 posto jedne radijske postaje i maksimalno 25 posto druge.

>> Doznajemo: Natječaj za koncesiju Stojedinice mogao bi pasti, evo zašto

Nakon toga u javnost je izašla informacija da je tvrtka AMM Global Institut u 100-postotnom vlasništvu Jurić-Kaćunića nedavno došla u posjed zgrade Multimedijalnog centra na Aveniji Većeslava Holjevca u Zagrebu temeljem realiziranog kredita Nove Kreditne Banke iz Maribora od 6.5 milijuna kuna. Da bi dobili kredit, založeni su žigovi (brendovi) radiopostaja za koje se sumnja da im je Jurić-Kaćunić prikriveni vlasnik. No to nije sve. Zalog za taj kredit dali su Katijan Knok, koji je založio svoj 100-postotni poslovni udio u tvrtki Narodni d.o.o., i Hrvoje Barišić, vlasnik Antene Zagreb. Oni bi trebali biti izravna konkurencija Jurić-Kaćuniću. Opet su se javile sumnje u nedozvoljenu koncentraciju vlasništva nad radiostanicama.

Sporni ugovor o bivšem prostoru Radio Cibone

Na kraju se otkrilo i da je sporan ugovor o podzakupu prostora u Palmotićevoj ulici. Riječ je o bivšem prostoru Radio Cibone, koja je nekad ondje emitirala program. Potpisnik tog ugovora na neodređeno vrijeme je tvrtka Enter IQ i Top Radio, a potpisnik obje strane bio je - Jurić-Kaćunić. Taj prostor dan je 2017. godine Enter Zagrebu, još jednom radio-koncesionaru, i to do 2025. godine po cijeni od 10.970 kuna te nije moguć podzakup.

Pročitajte više