Juris Protecta: Zašto je HRT Vrdoljakova "Tita" kupio bez javnog natječaja?

JOŠ se dojmovi gledatelja o novoj seriji HRT-a "Tito", koju je napravio Antun Vrdoljak, nisu ni slegli, a već su počeli napadi na državnu televiziju zbog načina na koji je ta serija napravljena.

Tako je udruzi Juris Protecta sporno što se u toj seriji, za koju je Vrdoljak "navodno dobio milijun eura", prikazuje najmanje 90 posto arhivskog materijala nekadašnje Radiotelevizije Zagreb pa se pitaju zbog čega je redatelju isplaćen toliki novac. Degutantnom nazivaju činjenicu da je Vrdoljak u toj seriji i narator. Smatraju da se u ovoj seriji radi o loše montiranom arhivskom materijalu te to, po Juris Protecti, ne bi smjelo stajati ni 10 posto od navedene sume.

> "Otac i majka su me rodili, ali Tito me odgojio"

"Ugovor s Vrdoljakom odnosno njegovom firmom Mediteran Film zaključen je za mandata Marije Nemčić kao ravnatelja HTV-a i Mirka Galića kao glavnog ravnatelja HRT-a bez javnog natječaja", stoji u priopćenju Juris Protecte te se dodaje kako je "poznato da je Marija Nemčić svojevremeno lansirana od Antona Vrdoljaka kao top kadar Tuđmanove režimske televizije, a ona je upravo bila na ključnoj poziciji ravnatelja HTV-a kada je zaključen ugovor o narudžbi serije Tito".

"Tražimo od Hrvatske radiotelevizije da objavi podatke o cijeni serije Tito i objasni pretplatnicima zašto nije proveden javni natječaj za tu produkciju, što bi bilo primjerenije nazvati montažu, jer se radi uglavnom o arhivskim materijalima na kojima HRT već ima autorska i producentska prava. Kako dugo će hrvatski građani plaćati harač pretplate HRT-a, dok podobni dužnosnici taj novac troše neodgovorno", pitaju se iz Juris Protecte.

"Neka stranke osnuju svoju televiziju"

Iz ove Udruge su se osvrnuli na izbor kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a te smatraju kako se ta borba vodi između interesnih lobija. "HRT nema nikakve veze s javnom televizijom, jer članove Vijeća određuju političke stranke po unaprijed utvrđenom ključu. Predlažemo da političke stranke osnuju svoju televiziju ili postojeću i formalnu preuzmu, a građane oslobode od obaveze plaćanje pretplate", stoji u priopćenju udruge te dodaju kako je neizmjeran cinizam manipulirati HRT-om i nazivati ga javna televizija i javni radio, a u isto vrijeme ga kontrolirati i "ubirati harač u iznosu od 80 kn od svakog građanina koji samo posjeduje tv ili radio prijemnik".

"Zakonodavac cinički uvjetuje gledanje slobodnih programa kao što su NovaTV ili RTL plaćanjem pretplate HRT-u. To je ograničenje slobodnog pristupa informacijama", smatraju u Juris Protecti te dodaju kako će se uvođenjem digitalnog signala otvoriti mogućnost za kodiranje programa i traže da se uvede kartica za pretplatnike HRT-a. "Ostali građani će imati mogućnost gledanja i slušanja slobodno dostupnih signala, bilo zemaljskih ili satelitskih TV i radio postaja", zaključuje se u priopćenju Juris Protecte.

Pročitajte više