Slijedi još južine, opasno vrijeme najavljeno za Jadran. Vakula: Stiže olujno jugo

Južina će se nastaviti i sutra te će u mnogim područjima biti kiše, obilnije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru. Prognostičari DHMZ-a su za sutra objavili narančasto upozorenje zbog olujnog juga, što je drugi od tri moguća stupnja. To upozorenje označava opasno vrijeme.

Narančasto upozorenje objavljeno je za gospićku i riječku regiju, zapadnu obalu Istre, sjevernu te srednju Dalmaciju i splitsku regiju.

"Za vikend će još prilično vjetrovito i kišovito biti na jugu Hrvatske, a sasvim suho ne može se jamčiti ni u sjevernijim krajevima. No neprijeporan je nastavak za ovo doba godine iznadprosječno visoke temperature zraka.

Štoviše, ova veljača nije samo rekordno topla u znanoj povijesti mjerenja nego je srednja temperatura zraka viša čak i od prosječne za ožujak, što se jako rijetko događa. A sljedećih će nam se dana dogoditi i ublažavanje suše, koja postoji u većini Hrvatske, uz samo rijetke iznimke", prognozira meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Tijekom pretežno oblačnog petka još jača južina i češća kiša, rive bi mogle biti poplavljene

Petak će na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj biti još oblačniji, vjetrovitiji i kišovitiji od četvrtka pa su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenje žutog - prvog stupnja zbog lokalno obilne kiše, te narančastog - drugog od 3 moguća stupnja zbog često olujnog juga, u gorju južnog i jugozapadnog vjetra.

U najvišem gorju moguć je i snijeg. Temperatura zraka tijekom dana bez znatnije promjene - uz more od 10 do 15°C, u unutrašnjosti 6 do 11°C. Za veljaču iznadprosječno toplo i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, ali uz južinu i vjetrovito, uz more i jače valovito, te uz čestu kišu, osobito prema kraju dana i u obliku pljuskova pa bi neke rive mogle biti poplavljene.

Na jugu Hrvatske samo malo slabije jugo te do večeri rjeđa i ne odviše obilna kiša, a vjerojatna su i sunčana razdoblja, uz koja će temperatura zraka biti od 12 do 17°C. Samo malo niža u središnjoj Hrvatskoj, premda uz prevladavajuće oblačno vrijeme, te često umjeren, osobito u gorju i jak južni i jugozapadni vjetar.

Povremena kiša vjerojatnija je popodne i osobito navečer. Kiša je lokalno moguća i u većinom oblačnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će uz pretežno umjeren južni vjetar temperatura ujutro biti oko 8°C, poslijepodne pak od 15 do čak 17°C, najavljuje HRT-ov meteorolog.

I dalje razmjerno toplo i promjenjivo

Iznadprosječno toplo i u nastavku veljače, ali od nedjelje uz ipak svježija jutra, na kopnu i većinom slabiji vjetar. I pritom promjenjivo, uz sunčana razdoblja, te u južnijim kopnenim krajevima uz svakodnevnu povremenu kišu, a u sjevernijima uglavnom u nedjelju.

Na Jadranu kiša još češća, osobito na južnijem dijelu i obilnija, za vikend gdjekad i uz izraženije pljuskove praćene grmljavinom, pri čemu i jugo na jugu još većinom jako, povremeno i olujno. Osim juga, nevolje bi nekima moglo stvarati i oštro - južni vjetar, lokalno prolazno i jugozapadni, poznatiji kao garbin i lebić, prognozira meteorolog Zoran Vakula.

Pročitajte više