Južna Afrika pozdravila nalog za uhićenje Netanyahua i lidera Hamasa

Foto: EPA

Južnoafričko predsjedništvo reklo je danas da pozdravlja objavu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda o traženju naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegova ministra obrane i trojice Hamasovih čelnika zbog ratnih zločina.

"Zakon se mora primjenjivati jednako na sve kako bi se održala međunarodna vladavina prava, osigurala odgovornost za počinitelje gnusnih zločina i kako bi se zaštitila prava žrtava", priopćio je ured predsjednika Cyrila Ramaphose.

Južnoafrička Republika, vodeći glas u zagovaranju prava Palestinaca, također je pokrenula slučaj protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde optuživši tu zemlju za genocid, što je Izrael zanijekao.

Obje strane kritizirale odluku

Izrael i vođe Hamasa odbacili su optužbe o počinjenju ratnih zločina, a predstavnici obje strane kritizirali su odluku tužitelja.

Južnoafrički veleposlanik u Nizozemskoj Vusimuzi Madonsela u četvrtak je zatražio od suda da naredi Izraelu da se „trenutno, u potpunosti i bezuvjetno povuče vojsku iz cijelog Pojasa Gaze”. 

Južnoafrički pravni tim izraelsku vojnu operaciju predstavlja kao dio genocidnog plana čiji je krajnji cilj uništenje palestinskog naroda. 

Sud je u prošlim presudama odbacio zahtjev Izraela da odustane od slučaja te mu je naredio da spriječi genocid protiv Palestinaca, iako nije naredio kraj napada. 

Pročitajte više