Južna Afrika pozdravila nalog za uhićenje Netanyahua i lidera Hamasa

Foto: EPA

Južnoafričko predsjedništvo reklo je danas da pozdravlja objavu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda o traženju naloga za uhićenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, njegova ministra obrane i trojice Hamasovih čelnika zbog ratnih zločina.

"Zakon se mora primjenjivati jednako na sve kako bi se održala međunarodna vladavina prava, osigurala odgovornost za počinitelje gnusnih zločina i kako bi se zaštitila prava žrtava", priopćio je ured predsjednika Cyrila Ramaphose.

Južnoafrička Republika, vodeći glas u zagovaranju prava Palestinaca, također je pokrenula slučaj protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde optuživši tu zemlju za genocid, što je Izrael zanijekao.

Obje strane kritizirale odluku

Izrael i vođe Hamasa odbacili su optužbe o počinjenju ratnih zločina, a predstavnici obje strane kritizirali su odluku tužitelja.

Južnoafrički veleposlanik u Nizozemskoj Vusimuzi Madonsela u četvrtak je zatražio od suda da naredi Izraelu da se „trenutno, u potpunosti i bezuvjetno povuče vojsku iz cijelog Pojasa Gaze”. 

Južnoafrički pravni tim izraelsku vojnu operaciju predstavlja kao dio genocidnog plana čiji je krajnji cilj uništenje palestinskog naroda. 

Sud je u prošlim presudama odbacio zahtjev Izraela da odustane od slučaja te mu je naredio da spriječi genocid protiv Palestinaca, iako nije naredio kraj napada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.