Južna Afrika razmišlja o prisilnoj karanteni oboljelih od smrtonosne tuberkuloze

VODEĆI južnoafrički stručnjaci za javno zdravstvo razmišljaju o tome da se uvede prisilna karantena za oboljele od XDR-TB, smrtonosnog tipa tuberkuloze otpornog na antibiotike, koji ubija 98 % oboljelih i koji se vrlo lako može proširiti na Afriku i cijeli svijet.

U Južnoj Africi je zabilježeno preko 400 slučajeva te opake bolesti, a u posljednje vrijeme se bilježi povećanje od 30 novih slučajeva na mjesec.

Vjeruje se da je pojava te bolesti posljedica mutacije bakterija koje izazivaju uobičajeni tip tuberkuloze, i koja se može uspješno liječiti uz pomoć antibiotika. Mutaciju je, pak, pospješila pandemija AIDS-a koji uništava ljudski obrambeni sustav, a koji je dobio pandemijske razmjere upravo u Južnoj Africi, gdje je seropozitivno 5,5 milijuna stanovnika od njih 45 milijuna.

Kao žarište smrtonosne epidemije se navodi seoska bolnica u pokrajini Kwazulu-Natal, ali stručnjaci vjeruju da je njenom širenju pomogao i način na koji južnoafričke vlasti tretiraju oboljele od XDR-TB-a.

Naime, Južna Afrika je nakon ukidanja apartheida donijela jedan od najliberalnijih ustava na svijetu kojim je izuzetno otežano oduzimanje slobode ili ograničavanje kretanja njenim građanima. Takve odredbe idu ruku pod ruku sa slabim proračunskim izdvajanjima za zdravstvo, što je u slučaju teških zaraznih bolesti kao AIDS i CDR-TB imalo ozbiljne posljedice.

Stručni časopis "Public Library of Science Medicine" tvrdi kako se oboljeli od XDR-TB-a u pravilu ne smještaju u karantenu, odnosno kako im je često omogućeno da izlaze iz bolnica, a ponekad ih se čak i otpušta. Pri tome bolničke uprave i vlasti ne vode računa da se bacili koji uzrokuju XDR-TB šire zrakom, odnosno da oboljeli riskiraju širenje zaraze.

Jedan takav slučaj se zbio sa ženom zaraženom s XDR-TB koja je iz bolnice otpuštena u rujnu ove godine, a u bolnicu vraćena tek nakon što je protiv nje izdana privremena sudska mjera.

Južnoafričko ministarstvo zdravstva razmišlja o uvođenju programa prisilne karantene nakon što je za to dobilo preporuku od Svjetske zdravstvene organizacije.

Dio južnoafričkih stručnjaka, poput Umesha Lallooa iz durbanskog Medicinskog fakulteta "Nelson Mandela", tvrdi da prisilna karantena predstavlja kršenje ljudskih prava, te da se većina oboljelih ionako zarazila u samim bolnicama.

Studija objavljena u časopisu navodi da vlasti imaju zadatak osigurati bolesnicima "humane i pristojne uvjete života" u karanteni.

D.A.

Pročitajte više