Južna Koreja daje 19 mlrd dolara potpore za industriju čipova

Južna Koreja najavila je danas paket potpora od 26 bilijuna wona (19 milijardi dolara) za domaću industriju čipova kako bi joj pomogla u uvjetima žestokog nadmetanja na globalnom tržištu. Predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je da se program financijske potpore vrijedan oko 17 bilijuna wona planira provesti putem državne razvojne banke kako bi se poduprla ulaganja u industriji poluvodiča, prema uredu predsjednika.

"Kao što svi znamo, poluvodiči su područje na kojem se trenutno vodi rat punom snagom i svim sredstvima. Pobjeda odnosno poraz ovisit će o tome tko će prvi proizvesti vrhunske poluvodiče", rekao je Yoon na sastanku s vladinim dužnosnicima. Južna Koreja, matična zemlja najvećih svjetskih proizvođača memorijskih čipova Samsung Electronicsa i SK Hynixa, kaska za nekim rivalima na područjima kao što su projektiranje i ugovorna proizvodnja čipova.

Udio Južne Koreje u globalnom sektoru projektiranja i prodaje čipova iznosi oko jedan posto

Udio Južne Koreje u globalnom sektoru projektiranja čipova i njihova oglašavnja i prodaje, kojim dominiraju tvrtke poput američkog diva Nvidije, projektirajući čipove i prepuštajući proizvodnju drugima, iznosi oko jedan posto, kazali su iz ureda predsjednika. Također postoji jaz između domaćih proizvođača čipova i vodećih ugovornih proizvođača poput tajvanskog TSMC-a, napominju.

Predsjednik je rekao da će se uspostaviti fond od bilijun wona za potporu proizvođačima opreme i tvrtkama koje projektiraju čipove ali proizvodnju prepuštaju suradnicima. Ministar industrije Ahn Duk-geun naglasio je da vlada namjerava pomoći u povećanju južnokorejskog udjela u globalnom tržištu nememorijskih čipova, poput mobilnih procesora, i to sa sadašnjih dva na 10 posto.

Predsjednik obećao uložiti sve raspoložive resurse u industriju čipova

Paket potpora veći je no što je nedavno signalizirao ministar financija Choi Sang-mok, rekavši da vlada cilja na potporu za ulaganja u čipove i istraživanja u vrijednosti većoj od 10 bilijuna wona. U brifingu za novinare ministar financija rekao je da je paket u rangu programa zemalja diljem svijeta.

Mnoge zemlje, od Kine do Sjedinjenih Država, izdvajaju desetke milijardi dolara bespovratnih i drugih sredstava kako bi pomogle domaćim proizvođačima čipova. Južna Koreja gradi mega klaster čipova u Yonginu, južno od glavnog grada Seula kako bi privukla proizvođače opreme za čipove i kompanije koje ih projektiraju, ali nemaju svoje pogone.

Obećavši uložiti sve raspoložive resurse u industriju čipova, predsjednik Yoon izjavio je na početku godine da će produžiti porezne olakšice na ulaganja u domaću industriju poluvodiča kako bi potaknuo zapošljavanje i privukao više stručnjaka, podsjeća Reuters.

Pročitajte više