JUŽNA KOREJA NA ZATVOR OSUDILA SJEVERNOKOREJSKOGA ŠPIJUNA

Južnokorejski profesor koji se u domovinu vratio nakon 37 godina egzila u Njemačkoj u utorak je osuđen na sedam godina zatvora zbog špijunaže u korist Sjeverne Koreje, objavili su sudski izvori.

Sud je presudio da je Song Du-yul, sociolog i danas njemački državljanin, radio za Pjongjang i bio dužnosnik vladajuće sjevernokorejske radničke stranke.

"Song je osuđen na sedam godina zatvora zbog aktivnosti u sjevernokorejskoj radničkoj stranci", rekao je za agenciju Yonhap jedan predstavnik suda i dodao da je Song bio član politbiroa te stranke.

Prema obavještajnim podacima, osuđeni Song u Sjevernoj je Koreji od 1973. do 2003. bio najmanje 18 puta i u Pjongjangu je primao upute za rad.

Znanstvenik Song uhićen je u listopadu prošle godine zbog kršenja zakona o državnoj sigurnosti koji zabranjuje cijeli niz prokomunističkih aktivnosti. Putovanjima i članstvom u sjevernokorejskoj vladajućoj stranci koja je u Južnoj i službeno protudržavna organizacija, kršio je taj zakon.

Ovaj je slučaj ponovno naglasio svu ideološku napetost koja postoji između dviju Koreja, kao i činjenicu da zakoni koji su ostali iz vremena Hladnog rata u Korejama i dalje vrijede unatoč svim nedavnim pokušajima pomirenja dviju država.

Songa (59) južnokorejski su ljevičari slavili kao borca za demokraciju kad se prošle godine vratio kući jer se svojevremeno sukobljavao s vojnim vlastima koje su od šezdesetih do osamdesetih godina prošloga stoljeća vladale Južnom Korejom.

Južnokorejski predsjednik Roh Moo-hyun i članovi njegova kabineta zalagali su se za blaži postupak prema njemu.

No konzervativci su ga napali zbog brojnih tekstova kojima je veličao i branio sjevernokorejskoga utemeljitelja Kima Il-sunga i njegova sina i nasljednika Kima Jong-ila. Sjevernokorejska vladajuća stranka i dalje se službeno zalaže za širenje komunističke vladavine i na jug.

Songu, profesoru filozofije na Muensterskome sveučilištu, sud je dokazao da je neposredno nakon upoznavanja s pokojnim Kimom 1991. postao član politbiroa Radničke stranke.

Taj disident i znanstvenik optužen je i za brojne odlaske u Sjevernu Koreju te za primitak više od stotinu tisuća dolara od sjevernokorejskoga režima.

Osim tih optužbi, teretili su ga i za pokušaj prijevare jer je sudski tražio odštetu od Hwanga Jang-yopa, nekadašnjeg tajnika Radničke stranke koji je 1997. prebjegao na Jug. Song ga je tužio jer je Hwang u svojoj knjizi napisao da su Song i član politbiroa vladajuće stranke Kim Chol-su zapravo ista osoba, a poslije je sud zaključio da je to i istina.

Istražitelji su prilikom podizanja optužbe priopćili da se Song na ispitivanju nije pokajao za zlodjela počinjena protiv Južne Koreje.

Sudski postupak prijetio je diplomatskim sporom i izazvao je brojne prosvjede u Njemačkoj jer je Song njemački državljanin.

Njemački borci za ljudska prava poslali su prosvjedno pismo vladi u Seulu i zahtijevali da Songa odmah oslobodi uz tvrdnju da je zaj znanstvenik bitno pridonio pomirbi na korejskom poluotoku.

Pravni su stručnjaci držali da Songa treba što prije deportirati u Njemačku kako bi se izbjegao nepotreban diplomatski spor s Berlinom.

Zanemarivši vladinu želju za blažim postupkom prema Songu, motiviranu zahtjevima progresivnih političara i pritiskom aktivista, tužiteljstvo je uz argument kako je važno pokazati nepristranu provedbu zakona tražilo za Songa 15-godišnju zatvorsku kaznu.

Songov sin Song Rinn najavio je da će se otac žaliti na presudu, a njemačko veleposlanstvo u Seulu još nije reagiralo.

Koreja je podijeljena od Drugoga svjetskog rata, a od korejskoga rata 1950.-1953., a rat nije završio potpisivanjem mirovnoga sporazuma već primirja, pedesetak su godina te dvije zemlje bile žestoko ideološki sukobljene.

Seul je 2000. počeo malo mekšati odnos prema komunističkom sjeveru i slao je stotine milijuna dolara pomoći i investicija u turizam. Tisuće Južnokorejaca svake godine putuju kao turisti na sjever, a snažne su i akademska i gospodarska razmjena.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više