JUŽNA KOREJA NAKON IZBORA UŠLA U NOVU POLITIČKU ERU

Južna Koreja u petak je ušla u novu političku eru nakon što je liberalna stranka Uri uvjerljivo pobijedila na izborima i tako smijenila konzervativnu većinu u parlamentu na temelju pune potpore predsjedniku države protiv kojeg je pokrenut postupak opoziva.

Na izborima u četvrtak stranka Uri osvojila je većinu zahvaljujući jasnoj potpori predsjedniku Južne Koreje Rohu Moo-hyunu, utrostručivši broj zastupnika u parlamentu na štetu stranaka koje su protiv Roha pokrenule postupak opoziva zbog kršenja nevažnog izbornog pravila.

"Naš je narod okrenuo stranicu povijesti izbora", izjavio je premijer i privremeni predsjednik Goh Kun u televizijskom obraćanju javnost. "Nadam se da je ovim izborima rođena nova era politike suživota i suradnje".

Na izborima u četvrtak prvi put u povijesti pobijedila je stranka liberalne ili lijeve orijentacije i osvojila većinu u parlamentu koji je uvijek bio uporište konzervativizma, što znači da će stranka Uri moći progurati reforme zakonodavstva koje su konzervativci dugo onemogućavali. Uri na korejskom znači "Naša".

Jedan od najvećih zaokreta u politici mogao bi se dogoditi ako straka i Roh, vrati li ga Ustavni sud na predsjednički položaj, promijene težište u političkim odnosima sa SAD, polustoljetnim partnerom Seula, izmijene planove o slanju vojnika u Irak - što čelništvo Urija zagovara - i drukčije se postave rema nukleranoj prijetnji koju predstavlja Sjeverna Koreja.

Ukupno je stranka Uri osvojila 152 od 299 mandata u parlamentu. Konzervativna Velika nacionalna stranka dobila je 121 mandat, a ostali su pripali manjim strankama.

(Hina) xdam ydj

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.