Južna Koreja uspješno provela drugi test svoje svemirske rakete Nuri

Foto: EPA

JUŽNA KOREJA provela je drugo testno lansiranje svoje svemirske rakete Nuri, osam mjeseci nakon prvog, uspješnog lansiranja, koje je završilo neuspješnim postavljanjem u orbitu pokusnog tereta. 

Drugo probno lansiranje bilo je uspješno jer je postavila lažni satelit u orbitu, rekao je ministar znanosti Lee Jong-ho. Raketa je poletjela iz svemirskog centra Naro na južnoj obali države u 16 sati po mjesnom vremenu. 

Ključni svemirski projekt Južne Koreje

Raketa KSLV-II Nuri s tri komponente, proizvod Korejskog instituta za aeronautička istraživanja (KARI), ponijela je 1.5 tona materijala u orbitu, 600 do 800 kilometara iznad Zemlje. Riječ je o ključnom projektu Južne Koreje koja želi osnažiti svoj svemirski projekt i postići ambiciozne ciljeve u 6G mreži, špijunskim satelitima i misijama na Mjesec. 

Raketa koristi samo južnokorejsku tehnologiju te je prva koja je u potpunosti proizvedena u toj državi. Prošlu raketu, lansiranu 2013., razvijala je s Rusijom. Nurijev prvi ispit u listopadu rezultirao je uspješnim lansiranjem, no neuspješnim postavljanjem tereta u orbitu jer je motor treće faze izgorio prije no što je planirano. 

KARI planira izvesti još najmanje četiri testa raketa do 2027. godine. Seul surađuje s SAD-om i na izgradnji izvidničkog Mjesečevog orbitera. 

Pročitajte više