Južnoafrička zvijezda ubila djevojku. Odbijeno mu uvjetno puštanje na slobodu

Foto: EPA

BIVŠOJ južnoafričkoj paraolimpijskoj zvijezdi Oscaru Pistoriusu, osuđenom 2016. godine zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp, ​​komisija je danas odbila uvjetno puštanje na slobodu, objavili su Odjel za zatvorske službe JAR-a i odvjetnica obitelji žrtve.

"Ne znam zbog čega je zahtjev odbačen, samo su nas izvijestili da je odbačen i da će se o njemu ponovno razgovarati za godinu dana", rekla je Tania Koen. Povjerenstvo se sastalo jutros u zatvoru Atteridgeville, u blizini Pretorije, u kojem se nalazi Pistorius, osuđen na više od 13 godina zatvora.

Što kaže zakon?

Južnoafrički zakon predviđa da osoba osuđena za ubojstvo može dobiti prijevremeno puštanje na slobodu nakon što istekne polovica kazne. Roditelji Reeve Steenkamp su protiv njegovog prijevremenog puštanja jer smatraju da nikada nije rekao istinu.

"Ne vjerujem u njegovu priču", rekla je vidno potresena majka June Steenkamp novinarima okupljenim oko automobila u kojem je stigla u zatvor kako bi sudjelovala u saslušanju pred povjerenstvom. Saslušanje je "bolan trenutak za roditelje žrtve koji žive doživotnu kaznu od nasilne smrti svoje kćeri", kazala je Koen. "Nedostaje im svaki dan."

"Oni vjeruju da ne bi trebao biti pušten jer nije pokazao nikakvo kajanje i nije na rehabilitaciji jer da jest - bio bi iskren i ispričao bi pravu priču o onome što se dogodilo te noći", naglasila je.

"Pucao sam na provalnika"

U ranim jutarnjim satima na Valentinovo, 14. veljače 2013. Pistorius je pucao iz pištolja kroz vrata kupaonice iz svoje spavaće sobe. Reeva Steenkamp (29), koja je došla provesti noć u njegovom domu u Pretoriji, upucana je četiri puta.

Bogat, slavan šesterostruki paraolimpijski pobjednik nadimka "Blade Runner", zbog proteza koje je nosio, uhićen je rano tog jutra. Priznao je da je pucao, ali i rekao da je to napravio jer mu se činilo da je provalnik uspio provaliti u njegov ultrasigurni dom.

Tijekom suđenja, koje je osam mjeseci 2014. godine emitirano uživo na televiziji, bivša se zvijezda pojavila u suzama, čak je i povraćala dok je čitan nalaz obdukcije. Osuđen je na pet godina zatvora zbog ubojstva iz nehata.

Tužiteljstvo je smatralo da je kazna preblaga i tražilo je presudu za ubojstvo. Potom je osuđen na šest godina zatvora. Kaznu je tužiteljstvo i dalje smatralo nedovoljnom. Vrhovni žalbeni sud Pistoriusa je na kraju 2017. osudio na 13 godina i 5 mjeseci zatvora.

Odbačen od svojih sponzora, uništen, pali idol prodao je kuću kako bi mogao platiti odvjetnike.

Pročitajte više

 

Pročitajte više