Južnoafričkog rasističkog vođu ubila dvojica crnaca kojima nije dao plaću



JUŽNOAFRIČKI predsjednik Jacob Zuma pozvao je na mir nakon ubojstva ekstremno desničarskog vođe Eugenea Terre'blanchea, koje je izazvalo strah od izbijanja rasnih nemira.

Policija je uhitila dvojicu crnaca, radnika na farmi ubijenog ekstremista, za koje se sumnja da su počinili ubojstvo, a sumnja se da je motiv bio neisplaćivanje plaća. Njegov pokret, Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), naveo je kako je Terre'blanche pretučen i isječen, te da je ubojstvo politički motivirano.

Strašno djelo

Zuma je odmah nazvao ubojstvo "strašnih djelom", a zamolio je svoje sugrađane da ne dopuste provokatorima da ovu situaciju iskoriste za potpirivanje rasne mržnje.

69-godišnji Terre'blanche bio je predvodnik tvrdolinijaškog rasističkog protivljenja ukidanju apartheida početkom 90-ih, iako je njegova stranka nakon kraja tog sustava imala samo marginalnu ulogu u političkom životu JAR-a.

Netrpeljivost

Međurasna netrpeljivost i dalje je sastavni dio svakodnevice u JAR-u. Zadnji skandal nastao je kad je predsjednik Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) u javnosti otpjevao pjesmu sa stihovima u kojima poziva na ubijanje Bura, bijelih doseljenika.

Terre'blanche se uvijek deklarirao kao Bur, a njegova stranka tvrdi da je poziv na ubijanje bio usmjeren upravo prema Terre'blancheu. ANC je takve tvrdnje odbacio kao neutemeljene.

AWG, čija zastava liči na nacističku svastiku, ponovno je oživljena prije dvije godine, nakon što je Terre'blanche odslužio zatvorsku kaznu za premlaćivanje crnog dječaka. Policija je rekla da su oba mladića osumnjičena za ubojstvo, 16-godišnjak i 21-godišnjak, radila za Terre'blanchea.

Pročitajte više