Južnokorejac se ubio ispred japanske ambasade: "Zatvorio se s 20 litara benzina"

Screenshot: Time

ČOVJEK u sedamdesetim godinama se zatvorio u svoj automobil ispred zgrade japanske ambasade u Seoulu, priopćile su vlasti u južnokorejskom glavnom gradu.

"Pretpostavlja se da se čovjek zapalio koristeći 20 litara benzina i plin butan u automobilu", stoji u izjavi vatrogasne postaje Jongo, javlja CNN.

Samoubojstvo usred sve većih napetosti između Japana i Južne Koreje

Incident se dogodio danas u ranim jutarnjim satima. Čovjek je nekoliko sati kasnije podlegao ozljedama u bolnici, nakon što je zadobio opekline drugog stupnja na prsima, rukama i licu. Do ovog samoubojstva je došlo usred pojačanih političkih i trgovinskih napetosti između Japana i Južne Koreje. Naime, Japan je pooštrio kontrolu izvoza mikroprocesorskih čipova što bi moglo imati snažan utjecaj na pad južnokorejske visokotehnološke proizvodnje.

Južnokorejski dužnosnici tvrde da su ova japanska ograničena u trgovini odmazda zbog presuda lokalnih sudova kojima je japanskim tvrtkama naloženo da osiguraju financijsku nadoknadu bivšim korejskim prisilnim radnicima. Japan pak smatra da su sva pitanja kompenzacije riješena obostranim sporazumom iz 1965. godine i tvrdi da je to što radi južno korejska vlada kršenje međunarodnog ugovora. 

Mogući uzroci samoubilačkog čina

Razlog samoubojstva nije otkriven jer čovjek nije ostavio nikakvu poruku iza sebe. Prema riječima policije čovjek koji se zapalio je prije incidenta jednom poznaniku rekao  da se želi zapaliti zbog svoje antipatije prema Japanu.

Obitelj ovog čovjeka je izjavila da je svekar samoubojice bio prisilni radnik u vrijeme kada je Korejski poluotok bio pod japanskom kolonijalnom vladavinom između 1910. - 1945. Odnosi između Japana i Južne Koreje su trenutačno na najnižim razinama u posljednjih nekoliko desetljeća.

 

Pročitajte više