Kad ćemo znati prve rezultate izbora?

VESNA Fabijančić-Križanić, potpredsjednica DIP-a, za N1 je govorila o organizaciji lokalnih izbora u epidemiološkim okolnostima.

Kada su u pitanju organizirani događaji, kazala je kako se oni ne moraju niti trebaju odgađati.

"Događaji se ne moraju odgađati, no najvažnije je da nema predstavljanja kandidata i da mediji njihovo pojavljivanje na događajima ne poprate slikom. Kazne su preventiva jer se neki tek po kažnjavanju poprave. lokalni izbori su takvi da su za njih prisutne kazne, a na izbornu šutnju moraju paziti i fizičke osobe, kandidati, mediji i medijski nakladnici", rekla je Vesna Fabijančić-Križanić i pozvala sve da poštuju izbornu šutnju.

"Moramo poštivati zakonske odredbe, pa tako i ove", dodala je. Ako građani smatraju da je bilo kršenja izborne šutnje, pozvala ih je da se jave nadležnim izbornim povjerenstvima.

"DIP je u prijedlogu jedinstvenog izbornog zakona naveo i to da kršenje izborne šutnje u nekim vrstama izbora nije kažnjivo. Pitanje je je li taj institut potreban u vrijeme interneta", kazala je.

"Bio je jedan vrlo nekorektan promidžbeni plakat"

DIP nije dobio puno prijava za nekorektnost izborne promidžbe.

"Nadležna izborna povjerenstva su možda dobila više nego DIP. Bio je jedan vrlo nekorektan promidžbeni plakat, no ne možemo govoriti sada o njemu. Osim toga, prigovora je bilo najviše na ankete koje su se provodile", rekla je Vesna Fabijančić-Križanić.

"Prijavljeno je oko 10.600 promatrača, a njihov je broj i na drugim izborima uvijek oko desetak tisuća", dodala je.

Kazala je kako su izbori u potpunosti prilagođeni postroženim epidemiološkim okvirima.

"Maska je obavezna ispred i na biračkom mjestu"

"Tehnički su uvjeti pripremljeni, a oni su nešto stroži nego na parlamentarnim izborima. Maska je obavezna ispred i na biračkom mjestu, a preporuka je da birači imaju svoju kemijsku olovku", rekla je i pozvala birače da se pridržavaju epidemioloških uvjeta, s posebnim naglaskom na nošenje maske i održavanje razmaka.

"Treba čuvati svoje zdravlje i zdravlje drugih. Na svakom se biračkom mjestu provode najmanje četiri vrste izbora pa ne bi trebalo remetiti normalan tijek glasanja", rekla je Vesna Fabijančić-Križanić.

"Hoće li biti gužve na granici - to nije posao DIP-a"

Rekla je kako na ovim izborima birači moraju imati prebivalište u jedinici lokalne samouprave u kojoj se provode izbori.

"Hoće li biti gužve na granici - to nije posao DIP-a. Mi gledamo izlaznost birača na prošlim lokalnim izborima, ona je u prvom krugu bila 46 posto, a u drugom krugu 38 posto. S obzirom na epidemiološke mjere, teško je predviđati hoće li odaziv biti kao na prošlim izborima te koliko će utjecati dolazak birača iz drugih zemalja. Izlaznost birača na parlamentarnim i predsjedničkim izborima veća je nego na lokalnim izborima. Sve što je u fazi predviđanja neodgovorno je komentirati", rekla je Fabijančić-Križanić.

"Daleko je veći broj birača koji javljaju da su u izolaciji"

Kazala je i kako je oko 4200 posebnih obveznika poslalo za prijavu privremenih izvješća, a njih oko 150 nije to učinilo na vrijeme.

"Daleko je veći broj birača koji javljaju da su u izolaciji i pitaju se kako će ostvariti svoje biračko pravo. Pozivam ih da se obrate nadležnim izbornim povjerenstvima i na dan izbora samom biračkom odboru, da bi predsjednici biračkih odbora mogli organizirati nesmetano glasanje te njima glasanje na kućnoj adresi", rekla je Vesna Fabijančić-Križanić.

Kad ćemo znati prve rezultate?

Izlaznost će sutra u 12 sati biti objavljena za vrijeme do 11:30, a u 17 sati za vrijeme do 16:30.

"S objavom prvih rezultata ćemo krenuti u 21 sat, no to neće biti reprezentativni podaci, do tada se uglavnom obradi oko 25 posto glasova. Svakih 15 minuta će se osvježavati, do 22 sata se uglavnom obradi 50 posto biračkih mjesta, a do 23 sata njih 75 posto. U ponedjeljak će biti neslužbeni rezultati", rekla je Vesna Fabijančić-Križanić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više