Kad ministar policije propisuje kakve smiju biti prvoaprilske šale, zabrinite se

Foto: Index/Pixsell/Pool/FaH

ZNATE zašto se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ne brije?

Zato što ne vidi odraz u ogledalu.

Nijemac, Amerikanac i Božinović

A jeste čuli ono kad su razgovarali ministri unutarnjih poslova Njemačke, SAD-a i Davor Božinović?

Veli Nijemac: „Naša policija svako kriminalno djelo i zločin razriješi i otkrije počinitelja najkasnije za tjedan dana." Amerikanac kaže: "Naš FBI je još brži, sve to odradimo za najviše tri dana."

A Božinović ih sluša, pa će s ponosom: "A mi smo toliko efikasni da nam policija sudjeluje u počinjenju kaznenih djela."

Ima još:

Neki tip s vrata kafića poviče: "Ljudi, znam novi vic o policajcima!"

Digne se Božinović i upozori: "Znaš li da sam ja ministar policije?"

"Ne brini se", reče mu čovjek, "tebi ću ga dvaput ispričati".

Istina ili vic?

Čitateljima ovoga teksta nećemo otkriti jesu li ove pričice istinite anegdote ili ofucani vicevi o policajcima pokupljeni s interneta u koje smo, metodom podle insinuacije, a u skladu s prvoaprilskim običajima, ubacili u posljednje vrijeme nimalo ofucan i vrlo svjež lik Davora Božinovića, voditelja Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministra unutarnjih poslova.

Sve je moguće.

Ako je Božinović u svojstvu prvog pendreka Republike Hrvatske jučer iskoristio javni prostor da bi građanima i medijima propisao poželjnu razinu prvotravanjskog humora, a jest, ako je u skladu s aktualnom državnom politikom uzurpirao ovlasti da se bavi nečim što ga se, u demokratskom društvu, ne smije ticati, zašto sve ne bi bilo moguće?

Pazite na šale!?

"Stvarno ima dobrih štoseva na račun ove cijele situacije. Međutim, zamolio bih sve da sutrašnji prvi travanj ne potakne na šale koje bi mogle postati dezinformacije. Primjerice, da se pronašao neki novi lijek ili da je ukinuta neka mjera jer to više ne bi bilo smiješno, već opasno. Zato pozivam sve sutra da humor ostane samo smiješan", apelirao je ministar unutarnjih poslova, pridodajući svojim dužnostima i onu prvog državnog cenzora. Njegove su riječi jutros ponavljali spikeri državnog radija na početku vijesti, a na HTV-ovu teletekstu objavljena je informacija pod naslovom koji neodoljivo asocira na Kunderu: "Paziti na šale."

Paziti na šale!?

Nesumnjivo loš ministar...

Davor Božinović nesumnjivo je loš ministar. Policajaca nedostaje, mnogi imaju katastrofalne radne uvjete, ali to nije bitno, jer je odan premijeru i lišen karizme, upravo idealan materijal za odgovoran resor.

Davor Božinović nesumnjivo nije ministar koji ulijeva povjerenje. Ako smo već zaboravili njegova hladna i nimalo uvjerljiva odbijanja navoda domaćih i inozemnih aktivista i medija o policijskom nasilju nad migrantima, lako se možemo sjetiti kako je s gotovo jednakom nezainteresiranošću popratio incident na splitskim Bačvicama gdje su prije tri dana policajci maltretirali, ili, kako se to eufemistički kaže, primjenjivali silu nad građanima koji su konzumirali još uvijek postojeće pravo na šetnju u skladu s preporukama epidemiologa.

...ali i opasan ministar

No kada uzurpira ovlasti, pa govori o poželjnom nivou šaljivosti u javnosti, Božinović se dokazuje kao opasan ministar u opasnim vremenima. Već je, naime, ustavni sudac Andrej Abramović ukazao na neusklađenost aktualnog režima ograničenih prava i sloboda s ustavnim i zakonskim normama, a mi smo pisali o tajnom sastanku urednika mnogih hrvatskih medija s Andrejem Plenkovićem o načinu praćenja borbe protiv korone.

Treba još?

Treba?

Što će Božinović napraviti ako mu se ne svidi neka šala?

Da, slažemo se, Božinović je zaista trebao završiti misao. Što će on, kao predstavnik organa državne represije u neproglašenom izvanrednom stanju, učiniti ne svidi li mu se neka šala? Hoće li nepodobni šaljivci proći kao migranti? Ili kao šetači na Bačvicama? Ništa nije isključeno, barem Božinovićeva stranka ima bogatu tradiciju rigidne borbe protiv humora i satire.

U svim vremenima i okolnostima, neovisno o pandemijama i ratovima, šale mogu biti samo dobre ili loše. Zloupotreba medija, pa i društvenih mreža, za pozivanje na kaznena djela i dezinformiranje opisani su u zakonu. Mimo toga, nema ograničenja, ministre Božinoviću.

I molimo, u ime slobode, ne sankcionirajte kolege koji ipak nisu poslušali vaš savjet pa su dezinformirali javnost opisujući vas kao odličnog ministra.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više