Kad ne možeš ništa Ljubljani i Bruxellesu, gazi Uber

Foto: Željko Lukunić/ Pixsell, Index

OVO s gužvama na graničnim prijelazima prema Sloveniji je genijalno. To je klasičan primjer problema kojeg bi država trebala rješavati za svoje građane, zbog toga, rekli bi etatisti, država postoji, zar ne? Međutim bjelodano se vidi koliko je taj koncept besmislen, koliko je država nemoćna, a njeni službenici obični uhljebi. Slučaj "Granica" sjeda kao lopta na volej libertarijancima, više i od Agrokora i od Borova i od ičeg.

Super su svi problemi koji pokažu npr kako je naša kvazi-demokracija bez veze ili kako je Hrvatska beznačajna a njeni "dužnosnici" globalno još beznačajniji, iako, za nas koji ih plaćamo, vrlo skupi. Recimo Kolinda pred ogradom Bijele kuće ili Kolinda uopće igdje... ali ona je u tome gotovo žalosna, normalnim ljudima budi mješavinu tuge i gnjeva, ali da budemo pošteni – od nje više i ne očekujemo.

Ali zato ministri! Kakvi su to beskorisni likovi. Npr bude neka poplava pa oni odu tamo i obuku neku uniformu a onda samo gledaju izlivenu rijeku i poplavljene kuće sa sigurne udaljenosti ili iz nekih čamaca i imaju facu "zabrinuta faca br #4" s prve godine glumačke akademije, a realno ne mogu ništa jer poplava je jača od ministra.

Sad imamo ovu situaciju na granici. Svi se nešto uzmuvaše, a ništa ne mogu učiniti. Viša birokratska sila. Našao se u Briselu jači uhljeb, s većim pečatom. A i pečati u Ljubljani su prilično gadni. Ministri su nemoćniji, nego pred poplavom ili potresom. Posve su nesposobni štititi interese građana Hrvatske, što bi im trebala biti prva zadaća. Dolaze na granicu, gledaju, nešto palamude o "angažiranju svih raspoloživih ljudskih i tehničkih resursa" da se pregledi ubrzaju, ali zapravo ne mogu ništa. Hrvatskog dužnosnika nekako iznutra malo peče kad situacija pokaže koliko je beskoristan, nesposoban i globalno i unutar EU – krajnje nebitan. Svi oni uvjereni su da su jaaaakoooo bitni, jer ih hrvatski mediji svakodnevno uvjeravaju u to. Kad im ovako nešto pokaže koliko su nemoćni i jadni, sigurno ih bar malo zasmeta.

No, brzo to prođe, sjednu u službeni Audi i vrate se u Zagreb i brzo zaborave sve. Shvate da je kod situacija koje jasno pokazuju njihovu beznačajnost najbolje nestati s radara i šutjeti.

Šamar koji pokazuje nebitnost tih karikatura


Međutim, čak i taj mali šamar koji pokazuje potpunu nebitnost tih karikatura, osvježavajući je i edukativan. Da svi ministri nestanu – da ne upotrijebim neku grublju riječ – nitko ne bi ni primijetio, osim autora vijesti tipa "ministar X zabrinut zbog kaosa na granici". Zapravo, bili su "zabrinuti zbog kaosa na granici" prošli vikend, ovaj vikend čak nemaju volje ni glumiti "zabrinutost".....

Prema van, u zaštiti interesa građana Hrvatske dokazano nemoćan, beznačajan i jadan, ministar prometa, moj, nažalost, imenjak Butković, prema hrvatskoj javnosti odašilje poruke bahate svemoći. Prijeti se nekidan preko medija gušenjem Ubera u Hrvatskoj.

"Zbog činjenice da se aktivnosti spomenute prijevozničke platforme nastavljaju, unatoč prijašnjim kontinuiranim upozorenjima da ne obavljaju prijevoz putnika u skladu s važećom zakonskom regulativom, resorno Ministarstvo razmatra i uvođenje krajnje mjere – oduzimanja vozila o trošku vlasnika do završetka sudskog postupka, sve u cilju osiguranja zaštite pravnog poretka." – pazite samo tu staljinističku frazeologiju... zbog "zaštite pravnog poretka" zaustavit ćemo urednu komercijalnu djelatnost prijevoza od koje građani Hrvatske i turisti imaju samo korist?

I to nije sve! "Zbog svega spomenutog" – kaže priopćenje Butkovićevog ministarstva – "Ministarstvo prometa također je obavijestilo i tijela nadležna za nadzor elektroničkih komunikacija o dostupnosti, kao i načinima upotrebe predmetne programske aplikacije na području Hrvatske, te će se daljnje radnje s tim u vezi poduzimati nakon provedene detaljne analize."

Dakle, sada nisu sporne samo "licencije" za Uberove vozače, što bi samo po sebi bilo dovoljno skandalozno – već i sama aplikacija za mobitele (!?!?). Aplikacija koja se slobodno downloada i koristi u svim zemljama svijeta, valjda i u Sjevernoj Koreji. E, al neš majci u Hrvatskoj.... "Tijela nadležna za nadzor elektroničkih komunikacija" provjerit će "predmetnu aplikaciju" i ako zaključe da nije u redu, učinit će što? Pobrisati je sa svih mobitela hrvatskih građana?

Nevjerojatne su razine besmisla i terora koje "tijela nadležna za nadzor" ovoga i onoga u Hrvatskoj provode nad svojim građanima, a pritom su nesposobni izboriti se za išta za te iste građane, van granica svoje provincijalne prćije.

Inače, bit će super kad dođe turistička sezona. Granice su nam kao u Burkine Faso, a ako još i ukinemo turistima super-omiljeni Uber, pa čak i samu aplikaciju kao takvu, jamačno će svi biti oduševljeni iskustvom ljetovanja u Hrvatskoj. Ovakva razina samoubilačke destruktivnosti i nesposobnosti, oko industrije o kojoj Hrvatska ovisi kao o ničem drugom – nezapamćena je, čak i od prošle vlade, inače najgore ikad (barem donedavno).
 

Pročitajte više