KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Kad se otvaraju škole? Savjetnik ministrice: Ništa od 11. svibnja ako ne bude uvjeta

Foto: HRT

MARKO KOŠIČEK, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, rekao je jutros gostujući u 'U mreži prvog' Hrvatskog radija kako će se učenici vratiti u školu 11. svibnja samo ako svi uvjeti budu ispunjeni. Čekaju se, kaže, smjernice epidemiologa. 

"Vlada je donijela odluku o opozivu nastave, ali vlada nije donijela odluku da će nastava krenuti 11. svibnja, samo zaključak o planu vraćanja u normalu. Moramo vidjeti koji su preduvjeti i neće se u školu vraćati svi učenici, nego samo nižih razreda, i to opet ne svi. Oni koji neće moći, neće se vratiti. Znači, sigurno će biti manji broj učenika. Kada dobijemo upute, napravit ćemo plan kako će to funkcionirati", rekao je Košiček.

Dodao je i kako je "Škola na trećem" osnova te da ona ostaje u toj formi.

Osim epidemije Zagreb se nosi i s posljedicama potresa te je i zbog toga otežan povratak u školske klupe. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je kako je u tijeku sanacija zgrada škola. 

"Obnovili smo 32 objekta, radili su na 69. Na još 58 nismo pokrenuli radove, čeka se dokumentacija. Imamo četiri škole s crvenom oznakom, 36 sa žutom i 134 škole sa zelenom oznakom što znači da su upotrebljive, s manjim oštećenjima", rekao je Lovrić. 

Tuškan: Zagrebačke škole imaju problema sa sanitarnim čvorovima

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan upozorila je kako zagrebačke škole imaju problema sa sanitarnim čvorovima.

"Struka je zabrinuta i pitamo se hoćemo li dobiti pisane potvrde da su škole doista sigurne. Mora postojati koordinacija koje do sada nije bilo, rekla je i dodala kako mnoge škole ne zadovoljavaju osnovne uvjete, pa tako i onaj da nemaju toplu vodu", rekla je Tuškan.

"Tražimo od gradonačelnika Bandića higijensku i zaštitnu opremu, mnoge škole nemaju osnovne uvjete za rad", ustvrdila je.

Lovrić je na to burno reagirao.

"Imamo najkvalitetnije škole i ne mogu sudjelovati u emisiji gdje će se ovakve stvari govoriti."

Lovrić je naglasio kako unatoč oštećenim školama, grad Zagreb je u mogućnosti organizirati nastavu od 11. svibnja, ali kako kaže, moraju imati protokole sigurnosti.

Istaknuo je kako se provedenom anketom jedna četvrtina roditelja izjasnila kako će njihova djeca dolaziti na nastavu, što znači oko 8 tisuća učenika nižih razreda.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više