Kadirov zaprijetio Poljskoj: Što ako nastavimo denacifikaciju i u sljedećoj zemlji?

Ilustracija: EPA

ČEČENSKI vođa Ramzan Kadirov, čije se trupe bore na ruskoj strani u ratu protiv Ukrajine, rekao je da će rat završiti do kraja godine, i to pobjedom ruskih snaga. Kadirov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, prethodno je kritizirao ruske zapovjednike i pojedine aspekte vojne kampanje Kremlja u Ukrajini, ali nije izravno govorio protiv Putina. 

Ipak, unatoč tome što je mjesecima davao pesimistične procjene ruske vojne moći, Kadirov je poručio da će Rusija pobijediti u ratu koji će završiti "do kraja godine". Uvjeren je da će europske zemlje nakon završetka rata "prepoznati pogrešnost svojih postupaka", prenosi Newsweek

"Što ako počnemo denacificirati sljedeću zemlju?"

"Zapad će pokleknuti, a europske će države, kao što je i uobičajeno, morati surađivati na svim područjima s Ruskom Federacijom. Drugog načina neće biti i ne smije biti", dodao je. Čečenski vođa je navedene komentare dao tijekom intervjua s čečenskim ministrom Ahmedom Dudajevim, koji je objavljen na Telegramu. 

Kadirov je također zaprijetio Poljskoj zbog njene podrške Kijevu. U jučerašnjoj objavi na svom Telegram kanalu napisao je da je Varšava iscrpila vlastite vojne resurse. Zapitao se što ako Rusija nakon pobjede nad Ukrajincima "počne denacificirati i demilitarizirati sljedeću zemlju".

"Borba protiv sotonizma se treba nastaviti u cijeloj Europi"

Kremlj je na početku invazije kao jedno od opravdanja za rat u Ukrajini naveo "denacifikaciju" te zemlje, što je međunarodna zajednica jednoglasno odbacila. Kadirov je napisao da se "borba protiv sotonizma treba nastaviti u cijeloj Europi, prije svega na teritoriju Poljske".

Kadirov i njegovi zapovjednici redovito opisuju sukob u Ukrajini kao "sveti rat" protiv "sotonskih" vrijednosti Zapada, što je stajalište koje se ponekad promovira i na ruskoj državnoj televiziji. Kadirov je zaključio da bi Rusija mogla pomoći u referendumu o neovisnosti Šleske, regije u Poljskoj "koja je stekla poseban neovisni status".

Pročitajte više