Kajin: Vlada i HDZ organizirali su Sanaderov bijeg!

"VIJEST dana nije da je protiv Sanadera podnesen zahtjev za skidanje imuniteta i određivanje pritvora, nego da je Sanader napustio zemlju", poručio je sa saborske govornice IDS-ovac Damir Kajin, koji je uvjeren da je Sanaderov bijeg organiziran iz samog vrha vlasti.

"Tko će ns uvjeriti da je on samo tako pobjegao u Sloveniju? Ja sam uvjeren da su ga pustili da pobjegne i da mu je netko iz vrha vlasti organizirao bijeg. Što znači da Vladu treba raspustiti, te smijeniti vrh policije i obavještajne zajednice. Netko mora biti odgovoran. Svi znaju gdje je otišao, koji je granični prijelaz prešao, kad je kupio vinjetu. On nije pobjegao, njega se pustilo da pobjegne, kao što se pustilo Glavaša", tvrdi Kajin.

"Mi smo karikatura od države"

Kajin ističe kako je cijela nacija danas znala da DORH želi zatvoriti Sanadera i da će mu MIP skinuti imunitet. "Policija je to valjda morala znati prije nas. U kojoj zemlji državni neprijatelj broj jedan može pobjeći? Samo u Hrvatskoj. Zašto? Jer mu se organizirao bijeg. To odgovara vrhu vlasti i HDZ-a. A još bi im draže bilo da dobije politički azil u New Yorku, Austriji ili Bangladešu, nije važno", kaže Kajin.

Zadaća policije, ističe zastupnik IDS-a, bila je spriječiti Sanadera da izađe iz zemlje, a ne mu u tome pomoći. "Sustav u ovoj državi je u raspadu. Mi smo karikatura od države", kaže Kajin koji vjeruje da će se Sanader, kao što je najavio, prije ili poslije vratiti. Možda baš tamo negdje pred izbore. A pretpostavlja i da će u Austriji, gdje se prema Kajinovom mišljenju bivši premijer skriva, vrlo rado progovoriti. "Novinari, savjetujem vam da odmah krenete prema Beču ili Klagenfurtu", rekao je Kajin.

Kajin traži raspuštanje Vlade i izbore

Potpredsjednik IDS-a pozvao je na raspuštanje vlade i raspisivanje izvanrednih izbora. "Ako ovo nije razlog za to, onda ne znam što jest. Ovo je moralni raspad sistema u aktualnoj vladi, koja je doslovno vlada Ive Sanadera. Sanader je organizirao sustav u kojem se otimalo možda i više nego u privatizaciji. Mislim da su mnogi u HDZ-u znali za ovo što se stavlja na teret ivi Sanaderu. Ne može biti odgovoran samo Sanader. Netko je morao znati, netko je morao nositi torbe", rekao je Kain pa podsjetio da je i Jadranka Kosor govorila "kud Ivo, tud i ja".

"Ja nisam sretan zbog ovoga što se događa, niti likujem. Hrvatska je danas uništena nacija. Trebat će nam desetljeće da se oporavimo moralno, a tko zna kada ćemo se oporaviti gospodarski. I zbog toga sam tužan. Ali neka se vrši pravda pa makar svijet propao", rekao je Kajin.

Pročitajte više