Kajtazi: Ova vlada jedina vlada u EU koja izdvaja sredstva za sva romska naselja u RH

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Svjetski dan Roma obilježen je danas u Romskom naselju u Kutini gdje je saborski zastupnik Veljko Kajtazi ustvrdio kako se položaj Roma u Hrvatskoj znatno poboljšao.

"Prvi put ne samo da obilježavamo, nego i slavimo Svjetski dan Roma u svim županijama. Imamo i razloga, jer položaj Roma znatno se poboljšao zahvaljujući vladi", izjavio je Kajtazi.

"Ova vlada je jedina vlada u EU koja izdvaja sredstva za aktivnost u svih 70 romskih naselja u Hrvatskoj"

Pritom je istaknuo značaj provođenja Operativnog programa za nacionalne manjine, a unutra posebno romska nacionalna manjina.

"Izuzetno sam zadovoljan jer je ova vlada jedina vlada u EU koja izdvaja sredstva za aktivnost u svih 70 romskih naselja u Republici Hrvatskoj", rekao je.

Kutina svojim projektima nastoji Rome integrirati u društvo

Dodao je kako je Kutina dobar primjer suradnje i s jedinicama lokalne uprave. "Obnovljen je i uređen društveni dom, provedena je legalizacija, osigurani su priključci električne energije za kućanstva. Samo takva suradnja doprinosi poboljšanju položaja Roma", rekao je.

Grad Kutina svojim projektima nastoji Rome integrirati u društvo. "Zato u romskom naselju u Radićevoj ulici u Kutini planiramo izgraditi školu i vrtić. Samo obrazovanje će doprinijeti uključivanju Roma u društvo.", izjavio je Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.

Projekt za Rome u Kutini

Gradu Kutini prihvaćen je projekt "Korak po korak ka održivoj uključenosti – unapređenje Romskog naselja u Kutini u smjeru, otpornosti i održivosti" u sklopu inicijative New European Bauhaus.

U okviru projekta planirano je potpuno uređenje i proširenje naselja Roma na kraju Radićeve ulice. Za izgradnju potpuno novog naselja trebat će nekoliko godina.

Proslavu su organizirali Savez Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara",  zastupnik Kajtazi i Vijeće romske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije.

Pročitajte više