Kako CIA potajno pomaže Ukrajini

Foto: Profimedia, EPA

Smještena u gustoj šumi, ukrajinska vojna baza djeluje napušteno i uništeno, a njezino zapovjedno središte spaljeno je u ruskom raketnom napadu početkom rata. Ali tako to izgleda iznad zemlje. Diskretnim prolazom ulazi se u podzemni bunker gdje ukrajinski vojnici prate ruske špijunske satelite i prisluškuju razgovore između ruskih zapovjednika.

Na jednom ekranu, crvena linija je pratila rutu eksplozivnog drona koji je prolazio kroz rusku protuzračnu obranu krećući se od točke u središnjoj Ukrajini do cilja u ruskom gradu Rostovu.

Podzemni bunker, izgrađen kao zamjena za uništeni zapovjedni centar u mjesecima nakon ruske invazije, tajni je nervni centar ukrajinske vojske, piše The New York Times. Postoji još jedna tajna: bazu gotovo u potpunosti financira, a dijelom i oprema CIA. "Sto deset posto", rekao je general Serhij Dvorecki, zapovjednik obavještajne službe.

Na početku treće godine rata koji je odnio stotine tisuća života, obavještajno partnerstvo između Washingtona i Kijeva okosnica je ukrajinske sposobnosti da se obrani. CIA i druge američke agencije daju obavještajne podatke za raketne napade, prate kretanje ruskih trupa i pomažu u održavanju špijunskih mreža.

Mreža špijunskih baza

Prislušno mjesto u ukrajinskoj šumi dio je mreže špijunskih baza koju podržava CIA, izgrađene u posljednjih osam godina, a koja uključuje 12 tajnih lokacija duž ruske granice. Prije rata Ukrajinci su se dokazali Amerikancima skupljajući informacije koje su pomogle dokazati umiješanost Rusije u obaranje komercijalnog zrakoplova Malaysia Airlinesa 2014. godine. Ukrajinci su također pomogli Amerikancima da otkriju ruske operativce koji su se umiješali u američke predsjedničke izbore 2016.

CIA je 2016. započela obuku elitnih ukrajinskih komandosa - poznatih kao jedinica 2245 - koji su došli do ruskih bespilotnih letjelica i komunikacijske opreme tako da CIA-ini tehničari mogu razbiti moskovske sustave šifriranja. Jedan časnik u toj jedinici bio je Kirilo Budanov, sada general koji vodi ukrajinsku vojno-obavještajnu službu. CIA je također pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji djeluju unutar Rusije, diljem Europe te na Kubi i drugim mjestima gdje su Rusi snažno prisutni.

Veza je toliko ukorijenjena da su CIA-ini časnici ostali na izdvojenoj lokaciji u zapadnoj Ukrajini kada je Bidenova administracija evakuirala američko osoblje u tjednima uoči ruske invazije u veljači 2022. Tijekom invazije ovi su časnici prenijeli kritične obavještajne podatke, uključujući i one koji sadrže informacije o tome gdje Rusija planira napade i koje će oružane sustave koristiti.

"Bez njih se ne bismo mogli suprotstaviti Rusima ili ih pobijediti", rekao je Ivan Bakanov, koji je tada bio šef ukrajinske obavještajne agencije SBU.

CIA je počela slati opremu 2016. godine

Danas je uska cesta koja vodi do tajne baze okružena minskim poljima, postavljenim kao linija obrane u tjednima nakon ruske invazije. Ruske rakete koje su pogodile bazu naizgled su je uništile, ali samo nekoliko tjedana kasnije Ukrajinci su se vratili.

S novcem i opremom koje je osigurala CIA, posade pod zapovjedništvom generala Dvoreckog započele su obnovu, ali pod zemljom. Kako bi izbjegli otkrivanje, radili su samo noću i kad ruski špijunski sateliti nisu bili iznad njih. Radnici su također parkirali svoje automobile podalje od gradilišta.

U bunkeru je general Dvorecki pokazao na komunikacijsku opremu i velike računalne servere, od kojih je neke financirala CIA. Kaže da njegove ekipe koriste bazu za hakiranje sigurne komunikacijske mreže ruske vojske. "Ovo je stvar koja provaljuje u satelite i dekodira tajne razgovore", rekao je general Dvorecki novinaru The New York Timesa, dodajući da su hakirali i špijunske satelite iz Kine i Bjelorusije.

Drugi je časnik stavio na stol dvije nedavno kreirane karte, kao dokaz kako Ukrajina prati ruske aktivnosti diljem svijeta. Prva je pokazivala kretanje ruskih špijunskih satelita iznad središnje Ukrajine. Druga je pokazivala kako ruski špijunski sateliti prolaze iznad strateških vojnih instalacija - uključujući baze za nuklearno oružje - u Sjedinjenim Američkim Državama.

CIA je počela slati opremu 2016. godine, nakon ključnog sastanka u Scattergoodu, rekao je general Dvorecki, osiguravajući šifrirane radio uređaje i uređaje za presretanje tajnih neprijateljskih komunikacija. CIA je također nadgledala program obuke, koji se provodio u dva europska grada, kako bi naučila ukrajinske obavještajne službenike kako se uvjerljivo lažno predstaviti i ukrasti tajne u Rusiji i drugim zemljama koje su vješte u otkrivanju špijuna. Operacija se zvala Zlatna ribica. 

Časnici operacije Zlatna ribica ubrzo su raspoređeni u 12 novoizgrađenih izdvojenih operativnih baza izgrađenih duž ruske granice. Iz svake baze ukrajinski su časnici vodili mreže agenata koji su prikupljali obavještajne podatke unutar Rusije.

Početak invazije

U ožujku 2021. ruska vojska počela je gomilati trupe duž granice s Ukrajinom. Kako su mjeseci prolazili i sve više trupa okruživalo zemlju, postavljalo se pitanje sprema li se Putin za rat. Tog studenog i u tjednima koji su uslijedili, CIA i MI6 isporučili su jedinstvenu poruku svojim ukrajinskim partnerima: Rusija se priprema za invaziju punog opsega kako bi obezglavila vladu i postavila marionetu u Kijevu koja će izvršavati naloge Kremlja.

Američke i britanske obavještajne službe imale su sustav prisluškivanja kojima ukrajinske obavještajne službe nisu imale pristup, prema američkim dužnosnicima. Novi obavještajni podaci navode imena ukrajinskih dužnosnika koje su Rusi planirali ubiti ili zarobiti, kao i Ukrajinaca koje se Kremlj nadao postaviti na vlast.

Činilo se da predsjednik Zelenski i neki njegovi vodeći savjetnici nisu bili uvjereni, čak ni nakon što je ravnatelj CIA-e Burns odjurio u Kijev u siječnju 2022. kako bi ih izvijestio o spoznajama. Kako se približavala ruska invazija, CIA i časnici MI6 stigli su u posljednje posjete svojim ukrajinskim kolegama u Kijevu. Jedan od časnika MI6 rasplakao se pred Ukrajincima, zabrinut da će ih Rusi ubiti.

Na Burnsov poticaj, mala skupina CIA-inih časnika izuzeta je iz šire američke evakuacije i premještena u hotelski kompleks u zapadnoj Ukrajini. Nisu htjeli napustiti svoje partnere. Nakon što je Putin pokrenuo invaziju 24. veljače 2022. godine, CIA-ini službenici u hotelu bili su jedina ispostava američke vlade prisutna na terenu. Svaki dan u hotelu sastajali su se sa svojim ukrajinskim kontaktima kako bi im prenijeli informacije. Bidenova administracija ovlastila je agencije da pruže obavještajnu potporu za smrtonosne operacije protiv ruskih snaga na ukrajinskom tlu.

CIA-ina izvješća

CIA-ini brifinzi često su sadržavali šokantno specifične detalje.

Trećeg ožujka 2022. - osmog dana rata - CIA-ini agenti iznijeli su precizan pregled ruskih planova za sljedeća dva tjedna. Rusi će taj isti dan otvoriti humanitarni koridor iz opkoljenog grada Mariupolja, a zatim otvoriti vatru na Ukrajince koji su krenuli tim putem. Rusi su planirali opkoliti strateški lučki grad Odesu, ali je oluja odgodila napad i Rusi nikada nisu zauzeli grad. Zatim su Rusi 10. ožujka namjeravali bombardirati šest ukrajinskih gradova i već su bili unijeli koordinate u krstareće rakete.

Rusi su također pokušavali ubiti najviše ukrajinske dužnosnike, uključujući Zelenskog. U najmanje jednom slučaju CIA je prenijela obavještajne podatke ukrajinskoj agenciji koja je pomogla spriječiti zavjeru protiv predsjednika.

Kad je ruski napad na Kijev zastao, voditelj ispostave CIA-e se obradovao se i rekao svojim ukrajinskim kolegama da "udare Ruse ravno u lice". Za nekoliko tjedana CIA se vratila u Kijev i poslala mnoštvo novih časnika da pomognu Ukrajincima. Visoki američki dužnosnik rekao je o značajnoj prisutnosti CIA-e u Ukrajini: "Povlače li obarače? Ne. Pomažu li ciljati? Apsolutno."

Neki od CIA-inih časnika su raspoređeni u ukrajinske baze. Pregledali su popise potencijalnih ruskih ciljeva koje su Ukrajinci spremali napasti, uspoređujući njihove podatke s američkim obavještajnim podacima kako bi bili sigurni da su točni.

Prije invazije, CIA i MI6 obučavali su svoje ukrajinske kolege o regrutiranju izvora i izgradnji tajnih i gerilskih mreža. U južnoj Hersonskoj regiji, koju je Rusija okupirala u prvim tjednima rata, te su gerilske mreže krenule u akciju, tvrdi general Kondratjuk, ubijajući lokalne kolaboracioniste i pomažući ukrajinskim snagama da gađaju ruske položaje.

Ovakvu informaciju ne možete dobiti nigdje - osim ovdje i sada"

U srpnju 2022. ukrajinski špijuni vidjeli su ruske konvoje kako se spremaju prijeći strateški most preko rijeke Dnjepar i obavijestili MI6. Britanski i američki obavještajci zatim su brzo provjerili ukrajinske obavještajne podatke, koristeći satelitske snimke. MI6 je prenio potvrdu, a ukrajinska vojska je otvorila raketnu paljbu i uništila konvoje.

U podzemnom bunkeru general Dvorecki je rekao da ih njemački protuzračni sustav sada štiti od ruskih napada. Sustav za filtriranje zraka štiti od kemijskog oružja, a dostupan je zamjenski sustav napajanja ako dođe do prekida električne mreže.

Pitanje koje neki ukrajinski obavještajci sada postavljaju svojim američkim kolegama - dok republikanci u Zastupničkom domu Kongresa prijete prekinuti pomoć vrijednu milijarde dolara - jest hoće li ih CIA napustiti. "To se prije dogodilo u Afganistanu, a sada će se dogoditi u Ukrajini", rekao je visoki ukrajinski časnik.

Referirajući se na prošlotjedni posjet Burnsa Kijevu, CIA-in dužnosnik je rekao: "Pokazali smo jasnu predanost Ukrajini tijekom mnogo godina i ovaj je posjet bio još jedan snažan signal da će se predanost SAD-a nastaviti."

CIA i HUR izgradili su dvije druge tajne baze za presretanje ruskih komunikacija i u kombinaciji s 12 izdvojenih baza, za koje general Kondratjuk kaže da su još uvijek operativne, HUR sada prikuplja i proizvodi više obavještajnih podataka nego u bilo kojem trenutku u ratu - od kojih većinu dijeli s CIA-om."Ovakvu informaciju ne možete dobiti nigdje - osim ovdje i sada", rekao je general Dvorecki.

Pročitajte više