Kako je Banožić uopće došao do mjesta ministra? Samo se upisao u HDZ

Foto: Hina, Index

Mario Banožić smijenjen je s mjesta ministra obrane nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece iz Privlake. Banožić se trenutno nalazi u bolnici s teškim ozljedama.

UPRAVO

Objavljuje Index.hrSubota, 11. studenoga 2023.

Tko je uopće Banožić? Njegovu biografiju mediji često izvlače jer nikome nije najjasnije kako je čovjek poput njega uopće postao ranije ministrom državne imovine (tada si je sam i dodijelio ogroman državni stan) pa onda i ministrom obrane.

Pa ponovimo je opet. I sigurno to nije sve zabavno o njemu.

Već u srednjoj školi se aktualni ministar obrane suočio s velikom i teškom bitkom. U drugom srednje Banožić je završio na popravnom, ali je onda ipak  uspio upisati treći razred. Nakon toga Banožić odlazi na famozni Ekonomski fakultet u Osijeku koji je završila i njegova stranačka kolegica Gabrijela Žalac kako i brojni drugi HDZ-ovci, te diplomira 2002.

Banožić 2008. upisuje magisterij, a 2013. doktorat. Danas se diči titulom doktora znanosti s istog doktorskog studija kao Vice Mihanović. A nedavno se pisalo kako bi ministar obrane Mario Banožić mogao uskoro dobiti titulu izvanrednog profesora, pod uvjetom da nadležna tijela ocijene kako je zadovoljio sve propisane uvjete.

Banožić, koji je i doktor znanosti u području ekonomije te docent, početkom ljeta je podnio zahtjev Ekonomskom fakultetu u Osijeku za pokretanje postupka izbora u viši znanstveno-nastavni stupanj, čime bi stekao titulu izvanrednog profesora, objavio je Telegram u srpnju.

Kad je postao punoljetan, učlanio se u HDZ

Tada kreće njegov politički uzlet.

Prvi posao - u županiji

Banožić je prvi posao, prema službenoj biografiji na stranicama vlade, imao - u županiji. 2005. je dobio posao u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao stručni suradnik.

Od 2009. do 2019. radio je kao voditelj odsjeka turizma, također u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U godinu dana promijenio tri ureda - u jednom je bio pomoćnik pročelnika, a u dva pročelnik

2010. dogurao je do mjesta pomoćnika pročelnika. Pogađate, također u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Od 2010. do 2013. Banožić je bio pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za regionalni razvoj i međunarodnu suradnju.

2013. dogurao je do mjesta pročelnika, i to pročelnika pravnog odjela za turizam i kulturu. U istoj županiji. Nije se dugo zadržao u tom odjelu pa je iste godine postao pročelnik drugog odjela Vukovarsko-srijemske županije, Upravnog odjela za turizam i kulturu.

I tamo je ostao samo par mjeseci pa je iste 2013. godine promijenio i treći odjel i došao do nove pročelničke pozicije u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovog puta postaje pročelnik Stručne službe za unutarnju reviziju.

Najveći zaokret u karijeri - iz županije u grad

2014. godine Banožić se odlučuje na vrtoglav zaokret u karijeri. S mjesta pročelnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji prelazi na mjesto pročelnika u Gradu Vinkovcima. Od 2014. do 2017. tako je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam u Vinkovcima.

2018. postaje predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje ostaje do 2019. godine kada ulazi u vladu.

Banožić nema ni dan u realnom sektoru. Ali je s 26 godina zaposlen u županiji

Banožić, dakle nema ni dana radnog staža u realnom sektoru. No, zato je s 26 godina dobio posao u županiji, čime mu je trasiran put sve do ministarske pozicije.

Banožić je 2019. godine prvo postao ministar državne imovine, a onda, nakon izumiranja tog ministarstva, na poprilično iznenađenje javnosti postaje ministar obrane na čijem čelu nasljeđuje generala Damira Krstičevića, bez ikakvog ranijeg doticaja s vojnim sustavom.

Banožićeva hrabra borba za luksuzni stan u Zagrebu

Banožić je prošle godine bio i tema brojnih medija kad se doznalo da je sam sebi dodijelio državni stan. Nakon što je sud presudio da je u sukobu interesa i dosudio mu kaznu od 930 eura, Banožić je  poručio kako je ta presuda nepravedna te je najavio žalbu Ustavnom sudu.

Podsjetimo, riječ je o trosobnom stanu u centru Zagreba veličine 90-ak kvadrata koji je Banožić sam odabrao iako su mu na raspolaganju bila dva manja stana, jedan od 53 kvadrata i jedan od 73 kvadrata.

Banožić je u žalbi naveo kako nigdje nije propisano da on kao ministar ne smije potpisati odluku o dodjeli stana.

Ovako je Banožić 2020. učio studente: Podaci se mogu slati bez diskete

Ovog smo ljeta pročitali nastavni materijal koji je Banožić prije tri godine napisao za predmet E-marketing koji se izvodi na preddiplomskom stručnom studiju Veleučilišta Lavoslav Ružička u Vukovaru. U njemu Banožić, između ostalog, studentima objašnjava da su najpopularnije društvene mreže Facebook i MySpace. Pad MySpacea započeo je početkom 2008. godine, a od kraja 2011. nije niti među prvih pet najpopularnijih.

Banožić piše i da Facebook ima 1.35 milijardi korisnika. Taj podatak je bio točan u kolovozu 2014. godine.

> Opširnije

Banožić navodno htio pokloniti kiticu jaglaca Žalac, ali njen muž to nije baš podnio

Mario Banožić jednom je Gabrijeli Žalac htio pokloniti kiticu jaglaca, ali njenom suprugu se to i nije baš svidjelo, a Banožić je nakon toga završio s nadimkom Jaglac, objavio je Nacional prije dvije godine.

"Banožić je Gabrijeli Žalac htio pokloniti kiticu jaglaca nabranih u šumi, ali njezin suprug to nije dobro primio pa mu je rekao da te jaglace nosi svojoj supruzi. Jer bi ih mogao pojesti. Otad Banožića zovu Jaglac", pisali su.

Nacional piše i da je Banožić bio blizak sa Žalac jer je "po svemu sudeći ona imala presudnu ulogu da on postane predstojnik Ureda državne uprave za Vukovarsko-srijemsku županiju". Njih dvoje su bili i školski prijatelji, rekao je jedan izvor za Nacional.

Banožić i njegova borba s engleskim

Banožić je nakon objave ove snimke i reakcije na nju tvrdio da zna engleski.

Pogledajte ovo

Objavljuje Index VijestiSrijeda, 29. ožujka 2023.

Pročitali smo Banožićev doktorat. Piše da nam je Njemačka susjedna, a Kosovo u Srbiji

Kosovo je dio Srbije, Njemačka i Hrvatska su susjedne zemlje, hrvatske vojne operacije okončane su 1996. godine, a razvijanje turizma za cilj ima podizanje turističkog samozadovoljstva - sve ovo i još mnogo toga piše u doktorskoj disertaciji Marija Banožića "Marketing selektivnih oblika turizma u Kontinentalnoj Hrvatskoj".

Banožić je disertaciju obranio 2013. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, na poslijediplomskom studiju managementa koji će nekoliko godina kasnije dati najpoznatijeg HDZ-ovca među doktorima i doktora među HDZ-ovcima Vicu Mihanovića. 

Banožić i Vice dijele poslijediplomski studij i jednog člana stručnog povjerenstva

Sedam godina mlađi Banožić završni rad na doktorskom studiju obranio je 14. listopada 2013. godine, a Mihanović 28. veljače 2018. godine. Osim poslijediplomskog studija i stranačke pripadnosti, dva doktora povezuje i umirovljeni profesor Mane Medić koji je obojici bio član stručnog povjerenstva. Banožiću su u povjerenstvu bili još i Kristina Brščić te Drago Ružić. On mu je i mentorirao rad.

Banožićeva disertacija ima uvod, pet većih cjelina te zaključak, priloge i popis literature. Tematizira postojeće i potencijalne resurse neophodne za razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske, propituje tko su nositelji marketinških aktivnosti u turizmu tog dijela države te zakonske i organizacijske pretpostavke za uspostavu efikasnijeg modela marketinškog upravljanja kontinentalnim dijelom zemlje kao turističkim odredištem.

I on je poput Vice, doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Objavljuje Index.hrNedjelja, 1. svibnja 2022.

 

Pročitajte više