DIPLOMATSKI RAT Što stoji iza Erdoganovog sukoba s Njemačkom i Nizozemskom?

Foto: FAH

TENZIJE između Turske s jedne strane te Njemačke, Nizozemske i Austrije s druge, eskalirale su jutros kad je turski premijer Binali Yildirim zaprijetio "najsnažnijim mogućim "odgovorom na izgon njegove ministrice iz Nizozemske. No što stoji iza ovog diplomatskog sukoba?

>> Turski premijer prijeti Nizozemskoj i Europi: "Pripremite se na najjaču moguću odmazdu"

>> Nova Erdoganova prijetnja: "Uzburkat ću svijet ako mi zabrane govor u Njemačkoj"

Ustavne reforme proširile bi Erdoganove ovlasti

U pozadini cijele krize stoji dugo pripremani projekt turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o ustavnim reformama kojima bi Turska prešla iz parlamentarne u predsjedničku republiku.

Sličan politički sustav, naravno, imaju SAD, Francuska i druge zapadne demokracije. Međutim, Erdoganova sve autoritarnija vladavina , koja je nakon neuspjelog puča u srpnju prošle godine eskalirala sustavnim čistkama u državnoj administraciji, policiji, sudstvu, na sveučilištima i u medijima, razlog je za zabrinutost analitičara o budućnosti turske demokracije uslijed ovih reformi.

Ako referendum prođe, naime, Erdogan će dobiti znatno šire ovlasti, uključujući slobodu da izravno postavlja ministre, priprema proračun, bira većinu saveznih sudaca i donosi određene zakone dekretom. Štoviše, predsjednik će moći proglasiti izvanredno stanje i raspustiti parlament, piše BBC.

Erdoganu potrebni glasovi turske dijaspore

No Erdoganov referendum teško će proći bez glasova turskih državljana koji žive u inozemstvu - njih 5.5 milijuna, od čega ih samo u Njemačkoj živi 1.4 milijuna s pravom glasa. Stoga je njegova vladajuća stranka AKP planirala održati niz predizbornih skupova u toj zemlji, kao i u druge dvije s veliki brojem turskih imigranata - Nizozemskoj i Austriji.

No sve tri zemlje zabranile su dotične skupove, navodeći sigurnosne razloge - vjerojatno zbog rastuće terorističke prijetnje u zemljama Europske unije, kao i u samoj Turskoj.  Nizozemski premijer Mark Rutte tako je izrazio strah da bi "kompromitirali javni red i sigurnost".

Turska ministrica Fatma Betül Sayan Kaya, s druge strane, oštro je osudila zabranu ulaska u turski konzulat u Nizozemskoj, gdje je trebala nastupiti na predizbornom skupu, kao "kršenje međunarodnog prava, konvencija i ljudskih prava".

Osim toga, kako je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz obrazložio, dobrodošlica Erdoganu i ministrima njegove vlade u održavanju takvih skupova uskraćena je zbog zabrinutosti da bi oni pojačali političke tenzije i otežali napore ovih zemalja u integraciji turskih imigranata.

Merkel: "Duboke razlike u mišljenjima" o demokraciji i vladavini zakona

Kako prenosi CNN, Njemačka kancelarka Angela Merkel također se oglasila o diplomatskom sporu u kojem je posebno odjeknula Erdoganova skandalozna izjava o "nacizmu koji je još uvijek živ" u Njemačkoj. Merkel je stav Turske opisala kao "duboko problematičan" za odnos te zemlje i EU, prilikom svojeg obraćanja njemačkom parlamentu: "Ove duboke razlike u mišljenjima odnose se na temeljna pitanja demokracije i vladavine zakona. Odnose se na slobodu izražavanja u Turskoj. Također se odnose na mnoge novinare koji su zatvoreni zbog izražavanja svojeg mišljenja.

Komentirajući Erdoganov napad na račun njemačke nacističke prošlosti, Merkel je odvratila: "Usporedbe sa SS-om samo pridonose patnji jer znače da se zločini koje su počinili nacional-socijalisti u Njemačkoj prikazuju kao mnogo bezopasniji nego što su stvarno bili."

Odnosi s Turskom, koja je EU kandidat i NATO saveznik, ali i kritičan partner u rješavanju izbjegličke krize, moraju se braniti, ali "na temelju naših vrijednosti, naših pogleda i potpuno transparentno", dodala je Merkel.

U Njemačkoj su nedavno otkazani skupovi u gradovima Koelnu i Gaggenauu, no Merkel je sugerirala da bi u budućnosti nastupi turskih političara mogli biti dozvoljeni ako budu "ispravno organizirani".

Tenzijama je pridonijelo i prošlotjedno uhićenje turskog-njemačkog novinara Deniza Yucela iz novina Die Welt, koji je, u praksi sad već rutinskoj za turske vlasti, optužen za terorističku propagandu i poticanje mržnje i netrpeljivosti.

Pročitajte više