Kako je Fico iskoristio koronu i Ukrajinu da bi postao dominantna figura u Slovačkoj

Foto: Profimedia

Sposobnost Roberta Fica da se reformira i ponovno izdigne održala ga je na vrhu slovačke politike unatoč brojnim skandalima. Kirurzi se sada bore za njegov život nakon pokušaja atentata koji je uslijedio nakon sastanka slovačke vlade u malom gradu Handlova.

Njegov posljednji pad iz milosti dogodio se 2018. godine, kada su ga masovni prosvjedi prisilili na ostavku nakon ubojstva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice, piše BBC. Obraćajući se tadašnjem slovačkom predsjedniku Andreju Kiski - jednom od brojnih političkih neprijatelja - obećao je povratak u politiku: “Ne idem nigdje. Ne brinite”.

I bio je u pravu. Isprva zapanjen iznenadnim padom, ubrzo ga je na mjestu premijera zamijenio njegov stranački štićenik Peter Pellegrini, činilo se da Fico ide u političku marginu.

Pojavljivao se na prosvjedima protiv anti-korona mjera...

Nakon ponižavajućeg izbornog poraza njihove ljevičarske stranke Smer, Pellegrini ga je napustio i osnovao novu stranku lijevog centra Hlas. Ali pandemijska kriza otvorila je novu priliku za Roberta Fica. Počeo se pojavljivati na masovnim prosvjedima protiv restrikcija vlade desnog centra u borbi protiv pandemije.

Te su demonstracije postajale sve nemirnije i ružnije. Fico je stajao na njihovom čelu i s megafonom u ruci poticao bijesne mase, a u jednom trenutku je čak i uhićen. 

...a nakon pandemije našao je novu temu - Ukrajinu

Kako je covid nestajao s naslovnica, pronašao je novu temu - Ukrajinu.

Na izborima u rujnu 2023. pobijedio je djelomično na temelju obećanja da u Kijev više neće poslati “niti jedan metak”, najavljujući da će prekinuri politiku slovačke vlade da Ukrajinu naoružava topničkim granatama, teškim oružjem, pa čak i borbenim zrakoplovima.

A nakon što je pobijedio na tim izborima, formirajući koaliciju s Peterom Pellegrinijem, čovjekom koji ga je izdao, kao i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom strankom, pojačao je tu politiku.

Protivio se slanju oružja Ukrajini

U veljači, dok je svijet obilježavao drugu godišnjicu rata u Ukrajini, Fico je ponovio svoje protivljenje zapadnoj politici naoružavanja Kijeva. Ne postoji vojno rješenje sukoba, rekao je Fico, a slanje oružja u Ukrajinu samo bi popunilo tamošnja groblja.

Rusija se nikada neć odreći Krima ili dijelova istočnog Donbasa koje je osvojila, a Kijev bi umjesto toga trebao položiti oružje i tražiti mir, rekao je slovački premijer i dodao da je zapad pogriješio demonizirajući Vladimira Putina.

Udar na institucije

Tijekom šest mjeseci posljednjeg mandata, zajedno s koalicijskim saveznicima snažno je udario na slovačke institucije. Reforma kaznenopravnog sustava uključivala je ukidanje Ureda posebnog tužitelja, osnovanog prije 20 godina za istraživanje teškog kriminala i korupcije.

Ured je nadzirao istragu nakon ubojstva Kuciaka, a šest godina kasnije, izricanje osuđujuće presude sada se čini daljim nego ikad.

Nacionalna televizijska kuća RTVS u lipnju bi trebala biti ugašen i zamijenjena novom institucijom s novim ravnateljem. Fico kaže da RTVS ne može biti objektivan jer je u stalnom sukobu s njegovom vladom, a to “neodrživo” stanje može se popraviti samo ukidanjem.

Oporba, Europska komisija i Europska radiodifuzna unija upozorili su da bi ovaj potez bio udarac slobodi medija u Slovačkoj. Parlament je započeo raspravu o prijedlogu u srijedu ujutro kada su se pojavile vijesti o pucnjavi. Oporbeni prosvjed protiv prijedloga brzo je otkazan.

Motiv je i dalje nejasan

Medijska izvješća da je napadač - navodno 71-godišnji muškarac iz južne Slovačke - bio motiviran odlukom da se ukine RTVS nisu potvrđena. U međuvremenu je mađarski istraživački novinar rekao da je muškarac prethodno bio povezan s proruskom paravojnom skupinom.

Slovački mediji naširoko pišu o identitetu muškarca, ali njegov motiv ostaje nejasan. Međutim, ako se 59-godišnji politički veteran Fico zdravstveno izvuče, vjerojatno će dobiti novu snagu iz ovog atentata.

Potpuno neizvjesna situacija

Usred poziva na smirivanje situacije i prestanak retorike pune mržnje, njegovi najbliži politički saveznici već svaljuju krivnju izravno na liberalnu oporbu i medije. Jedan koalicijski partner - potpredsjednik vlade Andrej Danko - rekao je da zemlja ide prema “političkom ratu”.

Politička temperatura svakako je porasla u Slovačkoj otkako je Fico u listopadu formirao svoju četvrtu vladu. Ali ovaj napad gurnuo je Slovačku u potpuno neizvjesnu i dosad nezabilježenu situaciju.

Pročitajte više