Kako je izgledalo ročište na kojem je odlučeno da se Todorića izruči Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

VISOKI sud u Londonu danas bi trebao donijeti konačnu odluku o pravu na žalbu Ivice Todorića na njegovu odluku o izručenju Hrvatskoj. Sud bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, prvostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Todorićevi odvjetnici najavili nove dokaze

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da ima nove dokaze. Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društvu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. 

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. 

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. 

Hoće li Todorić biti izručen Hrvatskoj ili će ostati u Londonu i dalje se braniti, pratite na Indexu.

Tijek događaja

15:47 Odlučeno je - Todorić će biti izručen Hrvatskoj.

15:42 "Nisam sretan što je sutkinja miješala pojmove namjera i odluka vezano za optužnicu, iako je jasno da je mislila na odluku", dodao je sudac. 

15:36 "Nije mi neprihvatljiva argumentacija sutkinje Arbuthnot", rekao je sudac. 

15:32 Sudac citira posljednje podneske iz Hrvatske, u kojoj se kaže da će podići optužnicu.

15:27 "Sud u Hrvatskoj morao je potvrditi opravdanu sumnju prije izdavanja naloga", govori sudac.

15:22 U tijeku je rasprava o tome može li tužiteljstvo tvrditi da će optužnica biti potvrđena.

15:08 U sudnicu je ušao sudac koji objašnjava okolnosti i optužbe.

15:00 Todorić se vratio u sudnicu.

14:05 Ročište je prekinuto, sudac će odluku objaviti za sat vremena.

14:02 Domagoj Novokmet javlja kako je nakon izlaganja tužitelja odvjetnik opet preuzeo riječ. Citira navode Jadranke Sloković koja je rekla da je u ovom postupku prvi puta čula da tužitelj najavljuje sudski proces protiv 15 ljudi.

13.45 Rasprava se fokusirana Europski uhidbeni nalog.

13:37 Tužitelj dodaje da je velik dio istražnog posla obavljen prije izdavanja uhidbenog naloga.

13:35 Rasprava u ovom trenutku traje dva sata.

13:31 Predatavnik tužiteljstva inzistira na "sadržaju umjesto forme" dokumenata, a sadržaj pokazuje da će optužnica biti podignuta, javlja Domagoj Novokmet.

13:20 Reporter N1 javlja kako predstavnik tužiteljstva tvrdi da status istrage ili otpužnice nije moguće propitkivati tako doslovno kako odvjetnik pokušava, upravo jer se pravni sustavi unutar EU previše razlikuju.

Citirao je potom i samu sutkinju koja je na prvom stupnju zaključila kako je Jadranka Sloković nije uvjerila da u Hrvatskoj neće doći do suđenja.

13:13 Sudac je zatražio od predstavnika tužiteljstva da pojasni dvojbe koje je imala sutkinja Arbuthnot.

13:08 Sudac je odvjetniku Hinesu poručio da je relativno kasno iznio argument o kompetentnosti tužitelja da procijeni hoće li biti suđenja. Hines je to i priznao, ali dodaje kako na argumentu inzistira, javlja Domagoj Novokmet.

12:58 Hines i sudac i dalje raspravljaju o europskom uhidbenom nalogu, dok odvjetnik Hines navodi primjere iz prakse.

12:47 Sudac se djelomično slaže s tvrdnjom obrane da sutkinja Arbuthnot nije precizno utvrdila razliku između odluke ili namjere da se podigne optužnica.

12:37 Todorićev odvjetnik iz godinu dana starog hrvatskog uhidbenog naloga čita rečenicu koju tumači kao jasnu namjeru podizanja optužnice, koje međutim još nema, javlja Domagoj Novokmet za N1.

Hines tvrdi i da se o izručenju može govoriti tek kad se donese odluka da će se Ivica Todorić optužiti za prijevaru.

12:27 I dok odvjetnik sudu iznosi nove argumente, Ivica Todorić sjedi uz prevoditeljicu koja mu prevodi cijeli tijek rasprave. 

12:25 Reporterka HRT-a iz Londona javlja kako sudac i odvjetnik Hines raspravljaju o europskom uhidbenom nalogu. Sudac se ne slaže s doslovnim tumačenjem naloga kako ga pokušava tumačiti Todorićev odvjetnik.

12:22 No, Todorićev odvjetnik Hines tvrdi da je odluka o podizanju optužnice unaprijed donesena.

12:20 I dok se Todorićev odvjetnik drži tvrdnje da DORH i dalje istražuje te da se ne zna koliko dugo će istraživati kao ni hoće li suđenja biti, sudac njegove navode uglavnom odbacuje, javlja Domagoj Novokmet.

 

12:14 Reporterka HRT-a iz Londona pak javlja kako su sve navedene optužbe dovoljne za izručenje.

12:09 Iako Todorićev odvjetnik pokušava navesti elemente optužbe koji su vezane uz računovodstvene standarde i sve to povezati s tim da nije objavljeno financijsko izvješće, sudac mu govori da je jasno da se ovdje radi o optužnici za prijevaru, javlja reporter N1, Domagoj Novokmet,

12:00  Njegov odvjetnik ne odustaje od argumenta da se ne zna kada će istraga završiti kao i da traje već šest mjeseci. Tvrdi da bi Todorić sve to vrijeme u Hrvatskoj proveo u zatvoru, a da optužnica nije podignuta te se ne zna hoće li do suđenja doći.

Kaže i da je njegov klijent spreman svjedočiti videolinkom.

11:51 Zastupnik tužiteljstva tvrdi da je ovo stari argument i da će hrvatska istraga vjerojatno uskoro završiti, javlja reporter N1, Domagoj Novokmet.

11:47 Todorićev odvjetnik sudu obrazlaže da hrvatsko pravosuđe u predmetu protiv Todorića nije napredovalo šest mjeseci te da se još ne zna hoće li biti suđenja.

11:41 Todorićev odvjetnik Hines predstavlja nove dokumente i dokaze. Kako je raniej odlučio sud, az ovo će imati maksimalno sat vremena. 

Obrana se poziva na to da je hrvatski uhidbeni nalog izdan tijekom istrage, prije podizanja optužnice.

11:35 Započelo je ročište.

11:27 Kako javlja reporter N1, Domagoj Novokmet, Ivica Todorić ušao je u zgradu na sporedni ulaz, a javlja i kako je stigao u pratnji supruge, prevoditeljice i odvjetnice.

11:00 Iako bi ročište trebalo početi od 11:30 sati, Ivica Todorić i njegovi odvjetnici se još uvijek nisu pojavili.

10:25 Podsjetimo, Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

10:22 Početak ročišta očekuje se od 11.30 sati.

Pročitajte više