Kako je "Mesićeva kći" varala Nijemce? Objavljujemo dokumente

Foto: Njemačka federalna policija BKA

ANIKA DE VILERA (djevojački Šljokavica) iz Siska javnosti je postala poznata nakon što je u veljači 2017. odvela svoje dijete s Malte i dovela ga u Zagreb bez znanja djetetova oca Andreasa Gerdesa, koji godinu i pol nije vidio svoju kći. Istovremeno se počelo otkrivati da je počinila niz prijevara, a Index sad prvi objavljuje dokumente koji dokazuju da se lažno predstavljala kao kći Stipe Mesića i pod tim imenom činila niz prijevara.

Index je prvi dobio fotografiju (koja je u vlasništvu njemačke federalne policije BKA) na kojoj je ona označena kao Anika Mesić, u društvu s njemačkim lobistom i političarom Michaelom Rollandom i Dorotheom Von Eberhardt (voditeljicom poslovanja tvrtke Hardenberg concept za organizaciju evenata), koju je Anika angažirala da organizira tzv. međunarodni simpozij na Braču te najavila kako će ga financirati vlada RH. Spomenutoj firmi Anika je ostala dužna 7714 eura bruto.

Anika planirala simpozij na Braču kojeg je trebala financirati Vlada RH

Index je u posjedu dopisa Anike Mesić koji je poslala Dorothei Von Eberhardt. U njemu Anika Mesić obavještava Von Eberhardt da je njenu tvrtku Hardenberg Concept odabrala kao službenu event agenciju za organizaciju međunarodnog simpozija u razdoblju od 23. do 25. srpnja 2009. na otoku Braču.

Tvrtka Hardenberg concept, čija je voditeljica Dorothea von Eberhardt, kasnije je  utvrdila da im je Anika Mesić ostala dužna 7714 eura bruto.

"U mailu od 9. lipnja 2009. Anika Mesić rekla nam je da navedeni obračun pošaljemo na jedan poštanski pretinac, od tada više nema kontakta s njom. Nekoliko pokušaja kontaktiranja dotične bilo je bez uspjeha. Putem hrvatskog veleposlanstva doznali smo da hrvatski predsjednik nema kći imena Anika. Dakle nasjeli smo jednoj hohštaplerki te se pribojavamo kako nastupjele troškove nećemo naplatiti", izjavili su iz tvrtke Hardenberg concept.

Bivši glasnogovornik njemačkog ministarstva za Index

Michael Rolland, nekadašnji glasnogovornik Ministarstva okoliša u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen, upoznao je Aniku pod imenom dr. Anika Mesić 2009. godine u Berlinu, a u razgovoru za Index otkrio je kako ga je Anika prevarila predstavljajući mu se kao kći hrvatskog predsjednika.

"Upoznao sam Aniku sa svojom bivšom suprugom u Berlinu. Rekla nam je da je (radila) u liječničkoj ordinaciji Charite clinique i nekoliko puta govorila o svom ocu Mesiću, predsjedniku RH u tom trenutku. Jednom je to istaknula na datum kad se Hrvatska službeno pridružila NATO-u (1. travnja 2009.).

S njom smo krenuli na neka politička i kulturna događanja u glavnom gradu Njemačke, gdje je živjela kad smo je upoznali. Na nekim od tih događaja predstavljena je i njemačkim političarima kao kći hrvatskog predsjednika.

Jednom nas je pozvala da upoznamo njene roditelje u Zagrebu, a počeli smo sumnjati da ona nije osoba kojom se predstavlja nakon što je putovanje na kojem smo ih trebali upoznati, otkazala u zadnjem trenu. Također je planirala i putovanje na veliki događaj koji je pripremala za svoje roditelje na jednom otoku u Hrvatskoj (Die Welt zu Gast in Kroatien), a i za taj je događaj rekla da se morao otkazati u zadnji tren", ispričao nam je Rolland.

U Njemačkoj osuđena na zatvorsku kaznu

Index je u posjedu spisa njemačke policije koja je istraživala slučaj Anike Mesić odnosno Anike Šljokavice i njenih prijevara radi kojih je i osuđena. U jednom slučaju je dobila kaznu zatvora od 7 mjeseci.

Općinski sud u Neussu (grad blizu Dusseldorfa) donio je pravomoćnu presudu protiv Anike Šljokavice 21. prosinca 2009. radi prijevare jer je kupila skupocjeni automobil Audi od autokuće Nauen po cijeni od 61.125 eura, a prijevarom je prikazala da je novac prenesen s njenog račun. Na kraju je pod pritiskom zaposlenika autokuće ipak vratila vozilo.

"Ovdje je potrebno uzeti u obzir kako je optuženoj njeno kriminalno postupanje prvenstveno bilo usmjereno ka pribavljanju iznimno vrijednog vozila. Novčana kazna na optuženu očito ne može utjecati, pa ovaj sud kaznu zatvora od 7 mjeseci smatra razumnom uzevši u obzir djelo i krivnju. Izvršenje kazne može se zamijeniti uvjetnom. Protiv optužene je po prvi put izrečena kazna zatvora", stoji između ostalog u presudi Općinskog suda u Neussu.

Poznatog njemačkog TV voditelja prevarila za skoro 50.000 eura

Načelnik policije u Berlinu, istražujući prijevare Anike Šljokavice/Mesić, kao svjedoka je ispitao Franka Matheea, poznatog njemačkog TV voditelja i organizatora evenata. Anika ga je prevarila i ostala mu dužna gotovo 50.000 eura.

Na ispitivanju u policiji 1. ožujka 2010. izjavio je: "Anika Mesić je sa mnom uspostavila kontakt u jednom baru, očito me prepoznala jer sam imao show na televiziji".

"Započela je razgovor sa mnom i upitala me bi li organizirao njene evente. Riječ je o dugoročnoj suradnji na sofisticiranim eventima. Dva dana kasnije me nazvala i zatražila termin, trebalo je poprilično brzo isplanirati neki event.

Susreli smo se 23. 2. 2009. u hotelu Rom. Htjela je organizirati susret s oko 120 ljudi koji je trebao biti diskretno proveden. Nitko nije trebao znati njen identitet. To je trebala biti privatna proljetna svečanost krajem travnja. O sebi je ispričala kako se u Berlin doselila krajem 2008. iz Dusseldorfa, da za svoje roditelje treba održavati društvene odnose i da je kći hrvatskog predsjednika.

Prve večeri u tamošnjem veleposlanstvu trebao je biti prijem. Uzvanici bi bili poznate ličnosti, djelomično iz kraljevskih kuća. Listu uzvanika dobio sam 4 dana prije eventa. Anika Mesić djelovala je prilično uvjerljivo tako da nikad nisam posumnjao u njen identitet.

Nadalje je ispričala kako pod drugim imenom radi kao liječnica u Charite. Najavila je kako bi se nastavno svakog mjeseca održao neki event. U srpnju je u Hrvatskoj trebao biti održan filmski event. Više puta smo se susreli, a ona je pojasnila kako novac ne igra nikakvu ulogu. Tijekom pregovora je objasnila kako joj je sve to previše i kako bi željela angažirati jednog odvjetnika u kojeg ima povjerenja.

Tada sam pregovarao s Rollandom. Tad je održan susret s dvjema mojim suradnicama te mene i Anike Mesić, Rollanda i njegove supruge. Djelovali su mi vjerodostojno. Opseg troškova za 4 dana eventa s najmom dvorca i cateringom trebao je iznositi oko 250.000 eura, ali ugovore ona nikad nije potpisala", rekao je Mathee berlinskoj policiji.

U zadnji tren otkazala event na kojem su "trebale biti poznate ličnosti, djelomično iz kraljevskih kuća"

Kazao je kako se 27. travnja održao susret između Anike Mesić, Rollanda i suradnika Brandenburškog dvorca koji su trebali preuzeti catering.

"Tad su konačno trebali biti potpisani ugovori. Ponovno smo raspravljali o cijenama, a u tom trenutku Anika Mesić je pojasnila kako novac iz Hrvatske još nije stigao i da stoga ugovori ne mogu biti potpisani. Tad je predstavljen novi krajnji rok, a dan kasnije stigla je obavijest od Rollanda da je event otkazan.

Tad smo se popodne susreli i sklopili ugovor o mom honoraru od preko 49.500 eura. Uplata nikad nije uslijedila. Stalno mi je obećavala kako će mi isplatiti novac. Dana 10. lipnja 2009. zaprimio sam posljednji mail u kojem me molila za obročno plaćanje.

Malo kasnije frizer Shan Rahin Khan s Gendarmenmarkta mi je ispričao kako je ta žena očito prevarantica. Kod njega je imala nepodmireni račun od 7000 eura, zbog čega  je policiji podnio prijavu protiv nje. Moj odvjetnik ju je tada pronašao pod pravim imenom na Facebooku, na fotografiji sam je prepoznao.

Za svoj posao nisam dobio naknadu, a morao sam platiti račun pružateljima usluga. Od srpnja, od posljednjeg maila nisam u kontaktu s Anikom Mesić", stoji u svjedočenju Frank Matheea kod načelnika policije u Berlinu.

Tražili smo od Anike De Vilera da nam se očituje o svim prijevarama, no odgovor ni nakon nekoliko dana nismo dobili. O njoj je Robert Zuber snimio i dokumentarac 150 metara za emisiju Revizija Al Jazeere Balkans i snimio izjavu Stipe Mesića koju možete pogledati ovdje.

Pročitajte više