Kako je oluja od tri tisuće ukrajinskih bombi uništila najopasnije avione u ratu

Foto: Profimedia, EPA

Raketni napad ukrajinske vojske u utorak navečer na zrakoplovnu bazu Belbek, u okolici Sevastopolja na okupiranom Krimu, uništio je najmanje četiri ruska ratna i mornarička aviona na pisti.

Bio je to jedan od najvećih dnevnih gubitaka aviona za rusku vojsku u 27-mjesečnom ratu Rusije protiv Ukrajine. Jedini potencijalno veći gubitak bio je u svibnju 2023. godine, kada je baterija ukrajinske protuzračne obrane projektilima Patriot srušila najmanje četiri, možda i pet, ruskih borbenih aviona i helikoptera iznad južne Rusije, piše Forbes.

MIG-31 najopasniji avion u ovom ratu

Belbek, koji se nalazi 240 kilometara južno od crte bojišta u južnoj Ukrajini, baza je borbenih aviona Sukhoj Su-27 ili Sukhoj Su-30, ruskih zračnih snaga kao i mornaričkih presretača Mikoyan MiG-31 i, čini se, mornaričkih borbenih aviona Mikoyan MiG-29K.

MiG-31 su jedni od najopasnijih borbenih aviona u ratu Rusije protiv Ukrajine. Opremljeni su radarski vođenim projektilima R-27 te su na udaljenosti većoj od 200 milja srušili nekoliko ukrajinskih aviona – i prisilili mnoge druge da odustanu od borbenih zadaća. Zračna baza Belbek je zaštićena sustavom protuzračne obrane S-400. Međutim, očito je da S-400 promaši onoliko ukrajinskih projektila koliko ih i presretne.

U utorak navečer, ukrajinska vojska ispalila je salvu raketa M39A1 Army Tactical Missile Systems dometa 300 kilometara s lansera doniranih od Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije i Sjedinjenih Američkih Država.

U svakoj raketi 300 malih bombi

M39A1 je verzija rakete M39 ATACMS koja leti na udaljenosti veće od 100 milja. Prva serija precizno vođenih raketa ATACMS koje je SAD poslao Ukrajini prošle jeseni uključivala je samo M39. Druga serija od više od 100 raketa, koja je poslana u travnju, uključivala je barem nekoliko M39A1.

M39 raspršuje gotovo tisuću malih bombi veličine ručne granate. M39A1, s druge strane, veći je raketni motor, ali izbacuje samo 300 malih bombi.

Prema jednom popularnom ruskom vojnom blogeru, Ukrajinci su u utorak na Belbek ispalili 10 raketa ATACMS. Belbek se nalazi izvan dometa M39, ali unutar dometa M39A1. To znači da je baza bila pogođena s čak 3000 malih bombi.

Šteta je bila velika. Radar i dva lansera sustava S-400 su uništeni. Skladište goriva gorjelo je cijelu noć. I dok je bloger tvrdio da su MiG-31 i tri Su-27 oštećeni, satelitske snimke tvrtke Maxar iz Colorada pokazale su drastično drugačiju sliku.

Snimke su otkrile da su dva aviona MiG-31, Su-27 i avion koji izgleda kao MiG-29K potpuno izgorjeli. Bio je to prvi put da su Rusi izgubili MiG-31 ili MiG-29K u borbi, u ratu s Ukrajinom.

Pročitajte više