Kako je otrovana žena jednog od ključnih ljudi Ukrajine

Foto: X

Marijana Budanova, supruga šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, dopremljena je u bolnicu sa simptomima trovanja. Kijev sumnja na Moskvu. Što se do sada zna o slučaju?

Marijana Budanova, supruga načelnika Uprave za obavještajne poslove Ministarstva obrane Ukrajine (HUR) Kirila Budanova, hospitalizirana je sa simptomima trovanja. O tome je u utorak (28.11.) izvijestilo nekoliko medija pozivajući se na anonimne izvore u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi. Navodno su spriječene ozbiljne posljedice jer je trovanje uočeno na vrijeme.

Trovanje je kasnije potvrdio glasnogovornik tajne službe Andrij Jusov. Prema njegovim riječima, liječenje Budanove već je završilo. Ipak, sljedećih nekoliko tjedana ostat će pod liječničkim nadzorom. Kako javlja ukrajinski portal LIGA.net pozivajući se na Jusova, sam Kirilo Budanov nije bio otrovan, piše DW.

Trovanje teškim metalima?

Prema navodima bivšeg šefa ukrajinske obavještajne službe Valerija Kondratjukova, u uzorcima krvi Marijane Budanove pronađeni su teški metali. "Testovi su otkrili elemente kao što su arsen i živa", rekao je Kondratjuk za ukrajinsku televiziju NW.

Prema njegovim riječima, nekoliko djelatnika tajne službe imalo je simptome trovanja. "Ne govorimo o tjelohraniteljima koji prate Budanovljevu suprugu, već o visokim dužnosnicima, šefovima pojedinih odjela koji su posebno odgovorni za operacije u Rusiji", rekao je Kondratjuk. Tajna služba ne potvrđuje, ali ni ne demantira ovu informaciju. Na upit DW-a obavještajna služba još nije odgovorila.

Tko je Marijana Budanova?

O Budanovima se u otvorenim izvorima malo može pronaći. Poznato je samo da je supruga šefa obavještajne službe rođena u selu Stavišče, u Kijevskoj oblasti, po zanimanju je psihologinja, ima 30 godina i deset je godina u braku s Kirilom Budanovim.

U intervjuu za magazin Elle u listopadu 2022. rekla je da je svog supruga upoznala u jesen 2013., malo prije prosvjeda protiv iznenadne objave tadašnje ukrajinske vlade da ne želi potpisati planirani sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. U završnoj fazi protesta, u proljeće 2014. uslijedila je ruska aneksija Krima i destabilizacija zemlje.

Njezin suprug od početka je bio angažiran u Donbasu, gdje je dvaput ranjen. Ona je volontirala u bolnici i pomagala ranjenim vojnicima.

2020. Budanova je sudjelovala na izborima za Gradsko vijeće Kijeva sa strankom UDAR gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička. Stranka UDAR, međutim, nije dobila mandat. Godinu dana nakon izbora Budanova je postala Kličkova savjetnica i bila je odgovorna za borbu protiv korupcije u područjima politike za mlade i sporta.

"Sve se promijenilo 24. veljače 2022.", rekla je Budanova u intervjuu za Elle o danu kada je počeo ruski agresorski rat. Kirilo Budanov kasnije je za portal The War Zone rekao da je njegova supruga "policijska dužnosnica" i da predaje psihologiju na Akademiji Ministarstva unutarnjih poslova.

Zajednički život u uredu

I Kirilo Budanov i njegova supruga govorili su u mnogim svojim intervjuima o početku ruske invazije i naveli da su se preselili u ured šefa obavještajne službe 23. veljače 2022. i da od tada tamo žive zajedno.

"Spremili smo se i odvezli do njegovog radnog mjesta i od tada nismo bili kod kuće. Nismo bili posebno pripremljeni za to. Uzeli smo neke dokumente, telefone i odjeću za određeno vrijeme. I tako smo otišli", rekla je Marijana Budanova u intervjuu za Elle. Njezin suprug je za Radio Slobodu u kolovozu 2023. rekao: "Moja draga je uvijek sa mnom, ona živi sa mnom u uredu 24 sata dnevno."

Pokušaj atentata na Kirila Budanova

Ljetos je press služba HUR-a izvijestila da je Kirilo Budanov već preživio više od desetak pokušaja ubojstva i ostao važna meta ruskih obavještajaca i Putinove propagande. "Naravno, poduzimaju se sve sigurnosne mjere, ali to ne utječe na njegov rad. Ja mislim da se prije Putin i njegovo najbliže okruženje trebaju bojati", rekao je Andrij Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe.

Kirilo Budanov je ranije u razgovoru s ukrajinskim novinarom Dmitrom Komarovim o pokušajima atentata rekao da su oni svojevrsno priznanje i da će samo pokazati da je on kao šef ukrajinske obavještajne službe radio svoj posao kako treba.

U međuvremenu Andrej Jusov je rekao da Ukrajina sumnja na to da je Rusija umiješana u trovanje Marijane Budanove. "Istraga će još pokazati je li to tako, ali to je trenutno naša glavna hipoteza", rekao je glasnogovornik HUR-a.

Pročitajte više