Kako je ovo moguće? U toplom ožujku računi za grijanje isti kao i u hladnom ožujku

Foto: FAH

VISOKI računi za plin za ožujak neugodno su iznenadili Međimurce koji su zbog toplog vremena očekivali upola manje iznose od onih navedenih na uplatnicama.

"Dobili smo račun od 1100 kuna, koliko smo imali i za studeni prošle godine. Kako je to moguće?", pita se vlasnik kuće od 150 četvornih metara. Obitelj u Prelogu samo za toplu vodu i kuhanje dobila je račun od 300 kuna, a obitelj u Kotoribi 800. Negodovanja su preplavila društvene mreže, a prigovore su zaprimili i u Međimurje plinu, distributeru plina u Međimurskoj županiji.

Direktor Nenad Hranilović kaže da promjena u obračunu potrošenog plina nije bilo. "Prvi je pokazatelj potrošnja plina u prostornim metrima koja se vidi na plinomjerima. Svatko može provjeriti koliko je kubika potrošeno. Došlo je samo do male promjene ogrjevne vrijednosti, taj je koeficijent bio nešto veći, ali zanemarivo", objašnjava Hranilović za emeđimurje.

"Početak mjeseca je bio hladniji"

Ogrjevna vrijednost kojom se mjeri kvaliteta plina očitava se na dvije lokacije u Međimurju dva puta mjesečno, a koeficijent je dio formule za obračun cijene plina. U Međimurje plinu kažu da odstupanja u cijeni može biti zbog termina očitavanja plinomjera, pa je negdje obračunsko razdoblje dulje ili kraće za nekoliko dana.

Djelatnici te tvrtke plinomjere očitavaju tijekom šest dana pa se može dogoditi da netko dobije račun za manje ili više od mjesec dana, no to se onda poravna na idućem očitanju.

"Kad dođu temperature od 20 stupnjeva, ljudi ponekad i zaborave da je početak mjeseca bio hladniji pa je i potrošnja bila veća", ističe Hranilović.

Pročitajte više