Kako je pakistanski dječak razotkrio policiju koja je ubila njegovu obitelj

Foto: EPA

SAMO nekoliko sati nakon što je izgubio roditelje i sestru u pucnjavi u subotu, devetogodišnji pakistanski dječak razotkrio je policiju koja je pokušala prikriti ovo ubojstvo. 

Pakistanske antiterorističke snage tvrdile su da su ubile četvero "terorista" povezanih s Islamskom državom u "operaciji na temelju obavještajnih saznanja" jugozapadno od Lahorea, i to nakon što su "teroristi" prvi počeli pucati na njih, u predgrađu grada Sahiwal. Još troje "terorista" pobjeglo je s mjesta pucnjave motociklom, glasila je službena policijska verzija.

Ali onda je dječak koji je preživio, Umar Khailil, počeo razgovarati s novinarima u bolnici, a ono što im je rekao bilo je znatno drukčije, izvještava BBC.

Obitelj putovala na vjenčanje, policija zaustavila i izrešetala auto

Umair je sa svojom obitelji putovao iz Lahorea na vjenčanje člana obitelji. Automobil je vozio prijatelj njegovog oca. Policija ih je zaustavila na naplatnoj kućici. 

"Moj otac im je rekao da uzmu naš novac i da ne pucaju. Ali oni su započeli pucnjavu", rekao je mali Umair u snimljenom svjedočanstvu. Njegovi roditelji, koji su imali dućan u Lahoreu, ubijeni su, zajedno s njihovom 12-godišnjom kćeri i obiteljskim prijateljem koji je vozio. 

Umair i dvije njegove sestre preživjeli su, a pronađeni su na benzinskoj postaji nešto dalje od mjesta pucnjave. Snimka njegovog svjedočanstva iz bolnice brzo se počela širiti društvenim mrežama u Pakistanu. A onda se pojavila i snimka samog ubojstva koja je potpuno razotkrila policijsku verziju događaja kao laž.

Na snimkama koje su snimili prolaznici, policija puca na automobil, nakon čega ga otvara i pronalazi troje djece u njemu živo te ih vodi sa sobom. Prije nego što odu, policajci ispaljuju još nekoliko rundi na auto. Nakon što je policija otišla, prolaznici su fotografirali četiri mrtva tijela u autu - vozač je još imao pričvršćen pojas, a ruke na upravljaču.

Premijer Khan: Svi moraju biti odgovorni pred zakonom

Bijes zbog policijskog prikrivanja očito nezakonitog ubojstva brzo se počeo širiti. Reagirao je i sam premijer Imran Khan, koji je na Twitteru napisao da je "šokiran što vidi traumatiziranu djecu koja su vidjela svoje roditelje kako im umiru pred očima" i da, "iako je Protuteroristički odjel (CTD) obavio sjajan posao u borbi protiv terorizma, svi moraju biti odgovorni pred zakonom".

Do kraja subote nekoliko časnika je uhićeno i o cijelom incidentu je pokrenuta istraga. Ministar pravosuđa savezne države Pundžab objavio je da je u sklopu istrage nekoliko antiterorističkih dužnosnka smijenjeno, a da će petorica policajaca uključenih u incident biti poslani na sud. 

Vansudska ubojstva, piše BBC, nisu neuobičajena u Pakistanu i ostatku južne Azije. Pakistanska policija, kao i mnoge druge institucije u toj zemlji, postala je sve više politizirana, a njeni pripadnici vjeruju da će ih moćna vojno-obavještajna služba, s kojom je usko povezana, zaštititi ako počine zločin i isti se otkrije. 

Vlasti i dalje tvrde da je sve bilo ispravno

Policijskog zapovjednika u Karachiju, Raoa Anwara, mnogi u Pakistanu smatraju odgovornim za odrađivanje prljavih poslova za tajne službe - organiziranje izvansudskih ubojstava za koja je izdašno plaćen. Iako je policijska istraga utvrdila njegovu odgovornost za ubojstvo 27-godišnjeg manekena i pripadnika paštunske manjine Naqeebullaha Mahsuda, koji je pogrušno optužen kao pripadnik talibana, Anwar nikad nije izveden pred sud.

Mnogi Pakistanci su ogorčeni zbog policijske brutalnosti i nekažnjivosti, a uz društvene mreže ovakve zločine sve je teže prikriti. 

Policija, međutim, tvrdi da su Umairov otac Mohammad Khalil, prijatelj Zeeshan, majka Nabeela, sestra Areeba ustvari teroristi koji su bili umiješani u otmicu američkog građanina i sina bivšeg premijera. Međutim, nitko od očevidaca nije vidio da je itko iz automobila imao oružje i pucao na policiju, kao ni da je s njima putovalo još troje ljudi na motociklu koji su kasnije pobjegli. 

Osim toga, nakon samog ubojstva, još jedno policijsko vozilo pojavilo se uz automobil, a policajci su izašli iz njega i uzeli svu prtljagu. Automobil i tijela su jednostavno ostavili uz cestu, potpuno zanemarujući policijsku proceduru na mjestu ubojstva. Unatoč tome, vlasti u Pundžabu ih i dalje brane, tvrdeći da je "protuteroristička" operacija bila "100 % ispravna". 

Prijatelj obitelji navodno je zaista bio član fundamentalističke grupe Jamiat Ahl-e-Hadith, ali nema nikakvih dokaza da je bio povezan s Islamskom državom, kako je policija tvrdila. 

Pročitajte više