Kako je Saudijska Arabija zatvorila, mučila i ušutkala utjecajan bračni par

Fahad al-Butairi (lijevo) i Loujain al-Hathloul (desno) Foto: Facebook/Loujain al-Hathloul

FAHAD al-Butairi, stand-up komičar, i Loujain al-Hathloul, aktivistica za prava žena, do nedavno su bili utjecajan saudijski bračni par koji je radio na tome da se u toj zemlji olabave stroga društvena pravila i poboljša provedba ljudskih prava.

No, ubrzo su oboje bili uhićeni, a informacije o njihovom nestanku, koje su se pojavile na Twitteru, pokrenule su žestoku raspravu o progonu neistomišljenika i kritičara vlasti u Saudijskoj Arabiji, pogotovo nakon ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u listopadu prošle godine, piše CNN.

Saudijski Jerry Seinfeld

Američki pisac i producent, Kirk Rudell, pisao je 2. siječnja na Twitteru o svom poznanstvu s Fahadom, koji je bio poznat i kao “saudijski Jerry Seinfeld“ i s Loujain al-Hathloul, međunarodno poznatoj po svojoj borbi za ukidanje zabrane ženama da upravljaju vozilima u Arabiji.

Oboje su pritvoreni u 2018. godini, s time da je Loujain al-Hathloul i dalje u zatvoru.

29-godišnja Hathloul uhićena je u ožujku prošle godine dok se vozila autocestom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je tada i živjela. Vlasti su je poslale u Saudijsku Arabiju i tamo pritvorile.

Zanimljivo je da je zabrana vožnje ženama na kraju ukinuta, ali samo nekoliko mjeseci nakon njezina uhićenja.

Otprilike u isto vrijeme, 33-godišnji Butairi uhićen je u Jordanu i prebačen u Saudijsku Arabiju, gdje su ga danima držali zatočenim prije nego što je pušten. Vlasti nisu objavile nikakve informacije zašto je bio uhićen.

Mučenje, elektrošokovi, bičevanje

Hathloul je nakon nekoliko dana puštena na slobodu, a potom je ponovno uhićena samo nekoliko tjedana poslije, zajedno s još desetak aktivistkinja koje su se borile za pravo žena na vožnju automobila.

Ona je i dalje u zatvoru, a prema navodima međunarodnih, nevladinih organizacija koje se bore za ljudska prava, Human Rights Watcha i Amnesty Internationala, izložena je, zajedno s drugima aktivisticama koje su u pritvoru, mučenju, elektrošokovima, bičevanju i seksualnom zlostavljanu.

Human Rights Watch je došla do informacija kako je bivši suradnik princa Muhameda bin Salmana, Saud al-Qahtani, bio nazočan barem na jednom ispitivanju aktivistkinja i da im je navodno prijetio silovanjem, ubijanjem i bacanjem u saudijski kanalizacijski sustav.

Standardni pravosudni postupak koji provodi državno odvjetništvo

Saudijska Arabija je u izjavi za CNN u listopadu prošle godine odbacila sve optužbe za mučenje aktivista.

"Pravosudni sustav Saudijske Arabije ne dopušta, ne oprašta niti potiče mučenje pritvorenih osoba. Tijekom ispitivanja svaki pritvoreni muškarac ili žena prolaze kroz standardni pravosudni postupak koji provodi državno odvjetništvo. U navedenom postupku nema elemenata zlostavljanja, bilo fizičkog, seksualnog ili psihičkog“, rekao je saudijski dužnosnik.

Uspješno ušutkan

Komičar Fahad al-Butairi prestao je, nakon uhićenja, javno iznositi svoja mišljenja o saudijskoj vlasti. Zatvorio je svoj Twitter račun, na kojem je imao milijune sljedbenika, i nije htio za CNN komentirati ni svoje uhićenje ni tužnu sudbinu Hathloul.

Razvod pod tajanstvenim okolnostima

Ubrzo nakon što je Butairi pušten iz zatvora, razveo se od Loujain al-Hathloul. Njihovi prijatelji aktivisti opisali su za CNN da su se razveli pod "tajanstvenim" okolnostima.

Dvoje prijatelja bliskih paru reklo je kako razlozi za razvod nisu poznati ni Hathloul ni njezinoj obitelji.

"Nije zatvoren, ali nije ni slobodan"

"Samo znamo da se razveo od nje, ali ne znamo zašto. Ni Loujain ne zna. Ni ona ni njezina obitelj ne žele pričati o tome, niti znaju što se točno dogodilo, zašto se razveo”, rekao je borac za ljudska prava Yahya Assiri.

"Fahad je potpuno nestao. Nije zatvoren, ali nije ni slobodan", dodao je.

Pročitajte više