Kako je Turudić govorio o Rimac: Ma nismo mi prijatelji, nije to bila ciljana kava

Foto: Josip Moler/CROPIX

Otkrivene su stotine poruka koje je Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda i, puno bitnije, kandidat premijera Andreja Plenkovića i HDZ-a za glavnog državnog odvjetnika, tijekom godina razmjenjivao s danas optuženicom Josipom Rimac, koja se sada preziva Pleslić.

Prepiska koju je objavio Jutarnji list pokazuje da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Turudić predstavlja.

>> Otkrivene stotine poruka Turudića i Josipe Rimac: "Di si radosti?", "Di si lipa?"

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu.

Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona već i on, i to čak više nego ona. "Di si radosti", napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. "Di si lipa", odvratio joj je on...

Poruke otkrivaju i da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

Budući da je iscurila gomila poruka koje pokazuju da su Turudić i Rimac bili u dosta bliskom odnosu, pa čak i sugeriraju da se Rimac ciljano sastajala s njim po nalogu brata vlasnika vjetroparka iz afere Vjetroelektrane na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila, važno je podsjetiti na ono što je Turudić govorio o svom odnosu s Josipom Rimac. 

Kako je govorio Turudić: Ma ne, nismo prijatelji. To nije bila ciljana kava, samo smo se pozdravili

Tportal je 2015. objavio da su njih dvoje viđeni na kavi u jednom zagrebačkom kafiću. Dva dana nakon uhićenja Josipe Rimac, 2. lipnja 2020., Turudić je bio gostovao u studiju N1 televizije. Postavljeno mu je pitanje je li u prijateljskim odnosima s netom uhićenom državnom tajnicom Ministarstva uprave.

"Ma ne. Mislim, da sam prijatelj, ja bih i danas rekao da smo prijatelji. Ali nismo prijatelji, mi se poznamo i gospođa Rimac... Nije to bila ciljana kava, mi smo bili u istom prostoru, u istom kafiću, neću ga reklamirati. Pozdravili smo se i to je to", tvrdio je tada Turudić.

"To je bio samo pozdrav dvoje ljudi koji se znaju?" pitala ga je novinarka.

Turudić kao iz topa odgovora: "Da."

Što je govorio u Nedjeljom u 2

Plenkovićev i HDZ-ov kandidat za novog šefa DORH-a je, gostujući u travnju 2023. u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, morao priznati da se s Rimac nije sastao samo na jednoj kavi, suočen s izravnim pitanjem Aleksandra Stanovića je li točno da ga je posjetila na sudu. Taj se posjet dogodio 9. siječnja 2020., pet mjeseci prije nego što je Rimčeva uhićena. No i tada je odnos s Rimac pokušao relativizirati.

"Ona je zamolila, da li je nazvala ili napisala poruku, sad se ne sjećam, mislim da je napisala poruku, mogu li je primiti i ja sam je primio na pet minuta. Mislim da ni kavu nije popila. I to je bilo uredno registrirano na porti suda...", rekao je Turudić.

"A što je htjela", upitao ga je Aleksandar Stanković. "Ne znam, ne sjećam se, nešto... Tražila je požurenje nekog predmeta. Pitao sam kakav predmet, rekla je da nije njezin. Rekao sam da joj ne mogu udovoljiti, neka to stranka koja smatra da se može nešto napraviti piše pa ćemo vidjeti što se može", odgovorio je.

Na Stankovićevo pitanje ima li u mobitelu Josipe Rimac prepiske i poruka koje bi ga mogle iznenaditi, odgovorio je: "Išao sam jednom prilikom u Vrliku i Kijevo s ekipom, ne motorom nego autom, i napisao sam joj: ‘Evo idem kroz tvoj kraj.‘ To je bio takav nivo poruka, koje su bile rijetke. Bilo ih je vrlo malo."

I na nedavnom Odboru za pravosuđe tvrdio da tu nema ničega

Na sastanku saborskog Odbora za pravosuđe 17. siječnja zastupnica Sandra Benčić nizom potpitanja pritiskala ga je da joj odgovori zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud intervenirati i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića, brata Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila. Turudić joj je odgovorio kratko, tvrdeći da ju je tijekom tog posjeta prekinuo čim je rekla da predmet nije njezin. I glasom koji ne trpi daljnje propitkivanje zapečatio: "Sve sam oko toga pojasnio."

Pročitajte više