Kako koronavirus utječe na naš turizam? "Ima otkazivanja, ali nema drame"

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

HRVATSKA zasad nema razloga za paniku da će naš turizam pretrpjeti veliku štetu zbog koronavirusa, ako je suditi prema informacijama koji nam stižu iz putničkih agencija i od hotelijera. Index je doznao da je u tijeku sporije bukiranje te da je došlo do manjeg broja otkazivanja aranžmana za Hrvatsku, ali da ništa nije dramatično.

Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma, čiji su članovi najveći hotelijeri u Hrvatskoj, za Index je rekao da se situacija jako brzo mijenja i da je treba provjeravati iz sata u sat, no da nije dramatična te da smo daleko od katastrofalnih prognoza.

Otkazuju se kongresi

"Jučer je došlo do manjih otkazivanja kongresa i nekih evenata koji su se trebali održati u Hrvatskoj. Zatim su u zadnje vrijeme otkazane neke ture gostiju iz Kine zbog koronavirusa, ali se ništa dramatično ne događa. Otkazuju se dolasci, ali u manjem obujmu. Za Uskrs je prerano govoriti kako će proći, a za glavnu sezonu nemamo nikakvih otkaza", rekao je Ostojić za Index.

Navodi kako je bilo i za očekivati da će sad biti nekih otkazivanja pa tako, navodi, organizatori otkazuju kongrese iz straha.

"Ni mi sami ne znamo kako se ponašati, gdje se pojavljivati. Ovaj vikend su Dani meda u Pazinu pa utakmica, događa se nepoznata stvar i postoji strah. Sad je pitanje putovati ili ne. Kratak rezime je da je Hrvatska u plusu, što će biti u Europi, prerano je za reći, sve ovisi kako će se virus ponašati pa će možda za mjesec dana i nestati", ističe Ostojić.

"Pohvalio bih ministra Beroša jer smiruje situaciju"

Tržište, navodi, zasad ne reagira značajno.

"Daleko smo od panike i katastrofalnih prognoza, a čak i da Uskrs bude slabiji, hrvatski turizam je dovoljno jak da to podnese. Svakako bih pohvalio ministra Beroša i krizni stožer jer smiruju situaciju, i ne pokušavaju stvoriti histeriju, tako da je to ugodno iznenađenje."
 
Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, za Index je rekao da je udruga provela istraživanje među svojim članovima te da su u terminu za narednih mjesec dana putovanja općenito nešto smanjena te da je zastoj do Uskrsa.

"I inače nam je u ovom razdoblju niska sezona, ne putuje se, tek za Uskrs. Za Hrvatsku nema još otkazivanja, jedino su Kinezi otkazali dolaske, ali to još ranije, kad je izbila epidemija u Kini. Iako to nisu velike brojke, ali ipak moramo napomenuti da smo ostali bez tih tura", rekao je Fain.

Prošli tjedan agencije su imale fantastičan booking za Hrvatsku

Druge azijske zemlje, kaže, još nisu počele otkazivati aranžmane za Hrvatsku, no navodi da bukiranje za travanj ipak ide sporije.

"Što se tiče ostatka sezone, nemamo velikih otkaza. Dakle, malo nam je booking stao jer ljudi ipak još čekaju kako bi vidjeli što će biti pa da se odluče doći za Uskrs. A za glavnu sezonu je još rano govoriti", rekao je Fain.

Navodi i kako im je prošli tjedan booking za Uskrs išao fantastično, no sad se, nakon epidemije u Italiji, zaustavio. Ističe kako je to normalna reakcija.

"Međutim, još uvijek nije ništa dramatično. Jednostavno treba slušati stručnjake. Njih više je potvrdilo da je to praktički kao gripa, no u ljudskoj prirodi je paničariti", kazao je Fain.

Pročitajte više