KAKO NAS PLJAČKAJU BANKE "Ako vam se netko zamjerio, zatrpajte ga donacijama i očistite mu račun"

Foto: Index

GORAN JERAS, osnivač etične banke u Hrvatskoj, testirao je cijenu deviznih transakcija kod banaka koje posluju u Hrvatskoj i došao do vrlo zanimljivih rezultata.

Bankarske naknade ili kako ih oni naziva "porezi na budale" prilično su suludi pa je zaključio da ako vam se netko zamjeri i želite mu počistiti račun, dovoljno je da ga zatrpate donacijama od 0,01 eura i banka će mu svaki put naplatiti naknadu od 50 kuna! Doduše, i sami ćete morati platiti svaku donaciju naknadom za devizni nalog od 70 kuna. No ako uplaćujete s računa u inozemstvu, nema naknade za nalog.

Naknade: 70 kuna za devizni nalog pa 50 kuna za devizni priljev


Naime, Jeras je prebacivao 5 eura sa svog privatnog računa u Erste banci na račun njegove udruge Zadruga za etično financiranje koji ima u PBZ-u. U prvoj banci su mu naplatili 70 kuna naknade za devizni nalog, da bi u drugoj banci naplatili priljev deviznih sredstava naknadom od 50 kuna.

"Evo zanimljivih rezultata testiranja deviznih transakcija unutar Hrvatske. Poslao sam za probu 5 EUR sa svog računa u Erste banci na račun ZEFa u PBZu. Prvo mi je Erste uzeo 70 HRK naknade za devizni nalog, što je naravno potpuno suludo međutim ajde, nitko me nije tjerao pa mogu reći da sam dobrovoljno pristao platiti taj porez na budale.

Međutim zanimljiva stvar se događa na drugoj strani - prilikom priljeva sredstava u PBZ. Na 5 EUR priljeva PBZ naplaćuje 50 HRK (6,61 EUR) što znači da iako ZEF nikako nije mogao utjecati na to - zbog priljeva od 5 EUR ostao je u minusu od 1,61 EUR. To znači da ako vam se netko zamjerio i želite mu lijepo počistiti račun, zatrpajte ga donacijama od 0,01 EUR, banka će ga za svaki priljev "počastiti" naknadom od 50 HRK i začas je račun prazan. :)




Pa sad vi pitajte koje bi bile prednosti etične banke u Hrvatskoj koja će razumjeti što je to SEPA nalog koji ne košta banku ništa pa s obje strane u ovom konkretnom slučaju transakciju ne bi naplatila ništa. Podržite nas - http://pristupnica.zef.hr", objavio je na Facebooku.

>> Kreće etična banka umjesto pljačke nude stambene kredite od 2 posto i financiraju startupove
 

Pročitajte više