Kako preživljavaju transseksualci u Indiji

Screenshot: BBC

INDIJSKI transseksualci izborili su se za pravo 2009. godine da ih se na biračkim popisima i iskaznicama klasificira kao zaseban spol, a 2014. Vrhovni indijski sud prepoznao je transseksualne osobe kao treći spol.

Transseksualci su osobe uvjerene da pripadaju suprotnom spolu. Često za sebe kažu da su "zarobljeni/e u tijelu suprotnog spola".

Santosh Kumar, aktivist udruge Rista koja se bori za prava transseksualnih osoba, procjenjuje da u Indiji ima više od pet milijuna eunuha, transseksualaca i transvestita koji se nazivaju 'hidžre', piše BBC.

Vrlo teško nalaze poslove.

Život transseksualnih osoba u Indiji

Transseksualci u Kalkuti slave rođenje djeteta. Tada plešu, pjevaju i upućuju molitve za zdrav život djeteta. Slave na taj način sve dok im roditelji ili članovi obitelji ne daju nešto novaca.

„Tako zarađujemo. Ponekad dobijemo samo jedan dolar (oko 6 i pol kuna)“, rekla je Seema. „Nemamo izbora. Nema drugih poslova za ljude poput nas, koji su istovremeno i muškarci i žene.“

„Velike kompanije nisu zainteresirane za nas. Mislim da bi vlasti trebale uvesti obaveznu kvotu zapošljavanja osoba trećeg spola“, rekao je Santosh Kumar, aktivist udruge Rista.

Pročitajte više