Kako riješiti gordijski čvor zvan "aktualno prijepodne"

SABORSKI Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u četvrtak će pokušati riješiti gordijski čvor, zvan Aktualno prijepodne Odbor će, naime, razmatrati prijedloge klubova zastupnika o načinu prijavljivanja zastupnika za postavljanje pitanja Vladi.

Već je duže vrijeme jasno da se Aktualno prijepodne i način zastupničkih prijava za upite Vladi moraju drugačije riješiti, a da se to više ne može odgađati potvrdilo je posljednje Aktualno prijepodne, kada je pola radnog dana potrošeno na bezuspješno traženje odgovora na pitanje čiji zastupnici, kada i koliko često imaju pravo propitivati Vladu.

Želeći, ipak, dobiti odgovor na to pitanje, predsjednik Sabora Vladimir Šeks zadužio je Odbor za Ustav i Poslovnik da u konzultacijama sa zastupničkim klubovima poradi na tome.

Predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković kaže da su mu, nakon ponovljenog poziva, gotovo svi klubovi poslali svoje prijedloge, no prije sjednice nije želio iznositi njihove pojedinosti.

Sami su klubovi bili otvoreniji, pa su neki prijedlozi poznati.

Najjači saborski klub - HDZ-ov, zahtijeva da se do redoslijeda zastupničkih upita u Aktualnom prijepodnevu dođe ždrijebanjem.

Traži i da se vodi računa da pravo na upit imaju svi zastupnici. Iako HDZ-ov klub ne obrazlaže taj zahtjev, iz ranijih je rasprava jasno kako je to, zapravo, odgovor na oporbena stajališta da su zastupnički upiti Vladi, u pravilu, rezervirani za oporbu.

Najjači oporbeni, SDP-ov klub zastupnika zagovara da se broj upita podijeli po načelu dva prema jedan u korist oporbe, a da se unutar oporbe dijeli tako da se na svaka tri zastupnika postavi jedno pitanje. Redoslijed bi odredili klubovi međusobnim dogovorom.

Ždrjebanje je sastavni dio HSP-ova prijedloga. HSP-ovci traže da se Prijepodne održava svake srijede od 15 do 17 sati kad Sabor zasjeda. Redoslijed zastupnika s pravom na upit odredio bi se dan prije, u 12 sati, javnim ždrjebanjem prijava koje bi se službenoj osobi predale najkasnije sat prije početka ždrjebanja.

Klub HNS/PGS-a predlaže da se, kad Sabor zasjeda, Aktualno prijepodne održava svakih 14 dana, a da zastupnici imaju pravo Vladi postaviti do 40 pitanja - 24 oporba, odnosno parlamentarna manjina, a 16 parlamentarna većina.

HNS-ovci drže da bi se zastupnička noćna bdijenja radi prijavljivanja izbjegla kada bi se prihvatilo rješenje da prijavu za upit, najkasnije dva sata prije Prijepodneva, Tajništvu Sabora daje klub zastupnika.

Zagovaraju da se pitanja postavljaju po abecednom redu zastupničkih prezimena, a da listu redoslijeda sastavi Tajništvo.

Aktualno prijepodne od "čista" četiri sata, najmanje jednom mjesečno kad Sabor zasjeda, traži Klub nacionalnih manjina. Kao i HNS-ovci, predlažu da se Vladi postavi do 40 pitanja, ali umjesto omjera 60:40 zagovaraju 50:50. Broj pitanja koji pripada pojedinom klubu utvrdio bi se razmjerno broju njegovih članova u odnosu na ukupan broj zastupnika parlamentarne manjine, odnosno većine.

Svaki bi klub, međutim, imao pravo na najmanje jedno pitanje, a jedno bi pitanje mogli postaviti i zastupnici stranke bez kluba.

Da svaki klub ima pravo na jedno pitanje, sugerira i Klub SDSS-a. Taj klub predlaže da se broj upita po klubu utvrdi tako da se ukupan broj članova kluba podijeli s četiri. Zastupnici koji nisu ni u jednom klubu, pitanje bi postavljali na svakoj trećoj sjednici.

Unatoč šarolikosti ideja, Bošnjaković se nada da će se u konačnici naći rješenje prihvatljivo svim stranama i strankama.

Pročitajte više