Kako se gradonačelnik Zagreba maskirao i ušao među 10.000 ustaša i Talijana

Foto: Hina

ANTIFAŠISTIČKE udruge Karlovca i Zagreba u nedjelju su obilježile 78. obljetnicu diverzantske partizanske akcije predvođene Većeslavom Holjevcem, tijekom koje je partizanska grupa prerušena u domobrane ušla u okupirani Karlovac kako bi iz bolnice oslobodila suborca Marijana Čavića.

Akcija je, kako je tom prigodom rečeno, unatoč neuspješnom oslobađanju suborca iz bolnice odjeknula nadaleko.

Bista Većeslavu Holjevcu nalazi se u središnjem karlovačkom parku, gdje su njegovi poštovaoci položili cvijeće, što je učinjeno i kod spomenika uz Koranu, gdje je 17. studenog 1941. u povlačenja te grupe partizana bio smrtno ranjen 19-godišnji Ivica Gojak.

Vladimir Augustić je govoreći u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zagreba i Zagrebačke županije o akciji ulaska partizana u okupirani Karlovac rekao da je bila izuzetno važna jer je do tada bilo „gotovo nezamislivo da se može ući u grad u kojem je bilo preko 10.000 talijanskih okupatorskih vojnika i ustaša“, te da je „takva smjelost već tada pokazala kakav je Holjevac čovjek“.

Predsjednik Udruge antifašista grada Karlovca Miroslav Delić je, govoreći o položaju antifašizma u Hrvatskoj danas, rekao da nema namjeru raspirivati strasti ali da mora kritizirati „izjavu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore jednom ustaškom mediju da on nema problema s pozdravom 'za dom spremni', te da bi on 'prekopao Jasenovac'".

Delić: Vlada i predsjednica deklarativno mašu s antifašizmom

„To je jako opasna izjava, kao uostalom i samo deklarativno mahanje s antifašizmom kao pobjedničkom stranom. To čine aktualna predsjednica i vlada RH. Kada nam dođe netko iz Europe tada je Hrvatska pobjednica u II. Svjetskom ratu, a u svim drugim prigodama može i ovako i onako“, rekao  je Delić.

Sin Većeslava Holjevca, Veco Holjevac je na pitanje o ulozi njegovog oca u nacionalno-demokratskoj struji u Savezu komunista Hrvatske rekao: "Samo smjenjivanje s funkcija i izbacivanje iz Centralnog komiteta SKH predstavlja očiglednu činjenicu da je bio svrstan među nacionaliste, a to znači među velike Hrvate. Moj se otac cijeli svoj život borio za Hrvatsku, grad Zagreb, pomagao je i rodnom Karlovcu, imao je osjećaj pripadnosti svom narodu. To se nastavilo i nakon što je skinut s gradonačelničke funkcije u Zagrebu. Djelovao je u Matici iseljenika u Hrvatskoj. On je taj koji je povezao iseljenu i domovinsku Hrvatsku i to sve govori o njemu“, rekao je Holjevčev sin.

Kći Tatjana Holjevac istaknula je da je njen otac demokratičnosti i slobodi pridavao najviše pažnje, a kada je bio smijenjen iz CK javno je rekao: „Oni ne razumiju da sam ja čovjek s nacionalnim ponosom i osjećajem za pravdu“.

„Cijelog života borio se za slobodu i pravdu i naroda i malih ljudi. Sve što je radio radio je za progres, za otvaranje radnih mjesta, izgradnje mnogih stanova i da ljudi što bolje žive, da im bude u svemu što bolje. Kako je to provodio? Okupljanjem svih mogućih poznavaoca struke iz određenih područja. Njihova je znanja koristio u svom rukovođenju i zato je grad Zagreb imao ekspanziju. Za razliku od onih koji rade negativnu selekciju, on je koristio struku i znanje“, zaključila je Holjevac.

Pročitajte više