Kako spasiti mljekare: Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala za 21 posto, a u EU snažno porasla

Foto: 123rf.com

UDRUGA  obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava "Život" objavila je svoj prijedlog "mliječnog paketa" koji bi trebao pomoći proizvođačima mlijeka u Hrvatskoj.

Udruga OPG-a "Život" upozorava na veliki pad proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, te smatraju da treba hitno donijeti mjere koje bi trebale pomoći poljoprivrednicima, kako bi se osigurali temelji za rast, ali i održao život na ruralnom prostotu.

"Hrvatska proizvodnja mlijeka je u dubokoj krizi - tijekom posljednjih 10 godina pala je 21% dočim je u Zapadnoj Europi porasla za nekih 15%, u Poljskoj čak 23% a od susjeda Slovenija je povećala proizvodnju 8% i Mađarska 5%. Operativni program kojim se sredinom prošlog desetljeća prijelazom na velika gospodarstva trebala ostvariti samodostatnost doveo nas je u situaciju da uvozimo preko 2/5 dnevnih potreba mlijeka i da nam se broj krava smanji za 30%.

Nije riječ samo o proizvodnji mlijeka i mesa nego i o negativnim učincima na preživljavanje i razvitak ruralnog prostora gdje govedarstvo ima ključnu ulogu u održavanju prirodne ekološke i organske ravnoteže. Potrebno je, dakle, hitno donošenje mliječnog paketa kako bi se u najkraćem roku zaustavio proces rastakanja sela i postavila solidna baza za održiv rast. Manjim i srednje velikim obiteljskim gospodarstva treba, kao svagdje u Europi, povratiti ulogu glavnih nositelja proizvodnje mlijeka i mesa", navode iz Udruge OPG-a "Život".
 
Ovo su prijedlozi Udruge OPG-a "Život":

A) HITNO-SADA od Vlade RH se traži (ublažavanje krize)

1. ODMAH prioritetna i transparentna isplata izravnih potpora (svih kategorija) proizvođačima mlijeka odmah po prihvaćanju državnog proračuna
2. ODMAH isplata pomoći mliječnom sektoru odobrene iz EU i povećana sredstvima iz državnog proračuna
3. ODMAH odluka Vlade RH o prepuštanju PDV-a u cijeni mlijeka proizvođačima mlijeka
4. Podrška radu i osnivanju Proizvođačkih organizacija mljekara

B) Paralelno sa HITNIM aktivnostima, a zbog trajnog rješenja krize:

1. ODMAH! Propisati od strane Ministarstva poljoprivrede jasnu i transparentnu provedbu ugovornih odnosa na tržištu mlijeka, a na temeljima obveza prema EU Uredbi 1308/2013
2. Revidiranje Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (od 2000. god)
3. VAŽNO! Donošenje Pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima (ukinut 2013. god)
4. DONIJETI ODLUKU VLADE (dok se čeka izrada Kodeksa dobre trgovačke prakse) o zabrani dampinških cijena mlijeka na policama trgovačkih lanaca (cijena od 2,89 kn po litre mlijeka nije realna, niti je ono zdravo za život)
5. Aktiviranje članka 37. Ugovora o pristupanju RH u EU (članak Ugovora koji državi članici daje mogućnost poduzimanja zaštitnih mjera pojedinog sektora gospodarstva unutarnjeg tržišta)

C) Dodatno predlažemo društveno odgovorno ponašanje unutar sektora i u krizi, a prema proizvođačima:

- da PRERAĐIVAČI MLIJEKA za viškove uskladištenih proizvoda zatraže pomoć EU (temeljem Uredbe o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda (1308/2013) - odjeljak 3 Uredbe). Za vrijednost te pomoći proporcionalno održe cijenu mlijeka kod proizvođača.
- da TRGOVCI MLIJEKOM (trgovački lanci) podignu cijene za kvalitetno mlijeka na policama lanaca i dio marže prenesu direktno proizvođačima

 

Pročitajte više