LIJEPA PRIČA NEDJELJOM

Kako su dva pilota u godinu dana u Zagrebu napravila najbolji gin na svijetu

Foto: Old Pilot's Gin; Dean Zulić

OLD PILOT'S GIN, hrvatski craft gin proizveden korištenjem isključivo hrvatskih biljaka Mediterana i kontinentalnog dijela Hrvatske, ove je godine proglašen najboljim na svijetu, i to na najprestižnijem svjetskom natjecanju International World Spirit Competition (IWSC). Iza ovog uspjeha stoje Tomislav Anadolac i Hrvoje Bušić, dvojica pilota koji su se prije nešto više od 20 godina upoznali u zrakoplovnoj bazi Zemunik, a otud potječe i naziv njihovog gina. 

Gin od lokalnih sastojaka

Kako bi bili sigurni da će proizvesti zaista sjajan proizvod, Hrvoje je na početku cijelog projekta otišao na školovanje u Nizozemsku, gdje je postao certificirani destiler. Posebnost njihovog premium gina leži u činjenici da je u potpunosti napravljen od najkvalitetnijih hrvatskih sastojaka, kao što su lavanda s Hvara, borovica iz  Otočca, anđelika iz Like, naranča iz Opuzena, list masline s Biokova i kadulja s Velebita. Prilikom proizvodnje prvo rade ekstrakte navedenih aroma, koje sami proizvode u svojoj destileriji, te ih potom destiliraju i pretvaraju u vrhunski premium gin.

"Hrvoje i ja se znamo već dugo, preko 20 godina. Upoznali smo se na vojnoj akademiji u Zemuniku gdje smo studirali i letjeli kao vojni piloti, kadeti, i otuda potječe naše prijateljstvo. Obojica smo zaljubljenici u jaka alkoholna pića i tako smo došli na ideju da bismo mogli napraviti nešto svoje. Kroz naše karijere puno smo putovali po svijetu i donosili smo razna pića, obojica uživamo u tome. Ideja je nastala u Hrvojevoj glavi, ali on je i mene zarazio tom idejom da bismo trebali pokrenuti destileriju i u biti proizvoditi i danas imamo uspješan biznis. Proizvodimo svjetski poznat gin koji je pobrao neke vrijedne nagrade. Htjeli smo i sebi dokazati da možemo nešto proizvesti jer su svima puna usta da se u Hrvatskoj ne može pokrenuti proizvodnja. Htjeli smo dokazati da se u Hrvatskoj mogu proizvoditi vrhunske stvari", kaže nam Tomislav Anadolac.


U godinu dana postali najbolji na svijetu

Iako su na tržištu tek oko godinu dana, nagrade za najbolji gin dobili su na već dva najznačajnija natjecanja - International World Spirit Competitionu (IWSC) i San Francisco World Spirit Competitionu (SFWSC). 

"Mi smo tek nešto više od godine dana na tržištu. Prvu bocu plasirali smo 05. srpnja 2018. Naša intencija je bila da vidimo gdje smo u odnosu na konkurenciju, odnosno neke druge destilerije koje su nam bili uzori. Veliko priznanje je kada vam netko od stručnjaka kaže da ste najbolji na svijetu. Nama je oduvijek kvaliteta bila na prvom mjestu, beskompromisni smo oko toga, no nismo se nadali da će uspjeh tako brzo doći", kaže Anadolac.

Proizvode 10 tisuća boca godišnje, a ta će se količina vjerojatno vrlo brzo povećati, s obzirom na popularnost koju su stekli. Njihov gin najviše se prodaje kroz hotele, restorane i kafiće, a poslovni model se temelji na tome da je Hrvatska turistička zemlja i da u nju dolazi velik broj ljudi iz inozemstva, koji do sada kod nas nisu imali prilike piti neko vrhunsko piće proizvedeno lokalno.

"Naš poslovni model se bazira na tome da smo turistička zemlja. Kroz Hrvatsku prolazi 18 milijuna turista i pomislili smo, zašto se u nekom hotelu ili lokalu u Hrvatskoj ne bi točio gin koji se može popiti bilo gdje na svijetu? Zašto ne bismo imali nešto originalno, od lokalnih sastojaka, a da je vrhunsko?" pita Anadolac.

Inače, cjelokupan proces proizvodnje bazira se na ručnom radu, od destilacije preko odležavanja i punjenja do etiketiranja i zatvaranja voskom. Najbolji svjetski gin proizvode u maloj hi-tech destileriji na zagrebačkom Rudešu, opremljenom iStill tehnologijom, koja trenutno predstavlja revoluciju i inovaciju u tehnologiji proizvodnje destilata.

Pročitajte više